Mer än varannan kasse från Mathem för varm

Snusket på Mathem: Varm kyckling och lax

Mathem lovar obruten kyl- och fryskedja, alltså att maten håller samma temperatur hela vägen fram till dörr.

200 sekunder beställde tio matkassar, allra högst temperatur mätte vi på en färsk laxfilé: 16,3 grader.

– Det finns en risk att farliga bakterier växer till, säger Daniel Persson, avdelningschef på livsmedelskontrollen i Stockholm.

Aftonbladets och Viafrees granskande program 200 sekunder avslöjade i går nuvarande och tidigare anställdas hårda kritik mot matjätten Mathem. Bland annat berättade chaufförer att temperaturen i kylbilarna ofta är för hög.

– Kyckling och kött kunde ligga där i 18 grader i upp till sju timmar, säger en tidigare anställd i tv-inslaget.

Tomas Kull, vd och grundare, brukar ofta framhålla vikten av obruten kyl- och fryskedja och att temperaturen kontrolleras varje timme. Mathem lovar att maten håller rätt temperatur hela vägen fram till dörr – ”oavsett om det är kokhet sommar eller smällkall vinter”.

200 sekunder beställde tio matleveranser i Stockholmsområdet mellan den 11 och 25 september från Mathem. I kassarna fanns färsk kyckling, köttfärs, lax och mjölk. Kycklingen, laxen och köttfärsen har alla haft en maxtemperatur på fyra grader angiven på förpackningen. På mjölkpaketen står det ”kylvara max +8 grader”.

Sex av tio kassar för varma

Med hjälp av samma sorts termometer som kommunens livsmedelsinspektörer använder, och med noggranna instruktioner från dem, mätte vi temperaturerna på livsmedlen i Mathems kassar direkt efter att vi tagit emot dem.

  • I två av våra beställningar höll samtliga produkter en temperatur under åtta grader.
  • Sex matleveranser innehöll varor med en temperatur över tio grader.

Högst uppmätta temperaturer (från två olika leveranser):

  • Lax: 16,3 grader.
  • Köttfärs: 13,7 grader.
  • Mjölk: 13 grader.
  • Kyckling: 11,5 grader.

När 200 sekunders Robert Aschberg konfronterade Tomas Kull om uppgifterna om för höga temperaturer, visade vd:n på eget initiativ upp temperaturloggar från i somras. Loggarna visade temperaturer inne i kylbilarna på upp till 24 grader.

– Det är inte acceptabelt. Det är för varmt, säger Tomas Kull till 200 sekunder.

Redan i onsdags kväll skickade han ut ett mejl till alla kunder där han kommenterade testresultatet.

”Som grundare och vd på Mathem är jag mycket förvånad och vi undersöker som bäst vad som gått snett.”

Han avslutade mejlet: ”Vi söker alltid med ljus och lykta efter bättre varor, lägre priser och små misstag att åtgärda. För vi vill alltid bli lite bättre.”

Risk för bakterier

Granskningen ledde till att miljöförvaltningens livsmedelskontroll omedelbart beslutade om extra kontroll av Mathem.

– Temperaturloggarna är extra intressanta för oss, sa Daniel Persson, avdelningschef på Livsmedelskontrollen till 200 sekunder i går.

Han har även tagit del av resultatet i 200 sekunders test.

– När man har en angiven temperatur på max fyra grader och man mäter upp det till 15–16 grader, då tycker jag att det finns anledning att reagera, säger han.

Han är inte förvånad över resultatet, men betonar att avgörande är hur lång tid livsmedlet förvarats i för hög temperatur.

– Om man har höga temperaturer under hela transporten kan det finnas en ökad risk för farliga bakterier eller att livsmedlet försämras, säger Daniel Persson.

Publisert:

LÄS VIDARE