Planerade palatskupp mot Trump – med avlyssning

Ville avsätta presidenten inifrån enligt New York Times

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

USA:s vice justitieminister ville få bort Donald Trump – genom att vända presidentens egna ord mot honom, uppger New York Times.

Rod Rosenstein ska ha försökt förmå andra ministrar att spela in sina möten med Trump som bevis på att han inte är tillräknelig.

Försöket till en palatskupp ska ha kommit i samband med att Trump sparkade FBI-chefen James Comey.

USA:s vice justitieminister Rod Rosenstein ska ha försökt få med sig andra i Trumps egna administration för att avsätta presidenten. Försöket att få till stånd en statskupp ska ha kommit efter att Rosenstein suttit på sin post i mindre än en månad, enligt New York Times.

Enligt tidningens källor ska Rod Rosensteins plan ha varit att få ministrar att spela in sina möten med president Donald Trump och sedan använda inspelningarna som bevis för att avsätta honom. Tanken ska ha varit att på så sätt kunna använda det 25:e tillägget i USA:s grundlag och förklara Donald Trump som otillräknelig.

Eller som det heter enligt tillägget ”oförmögen att utföra sina plikter".

Rod Rosenstein ska ha luftat sin plan vid flera möten och vid träffar med kollegor från justitiedepartementet, och även med personer från den federala polisen FBI, skriver New York Times.

Det ska också finnas dokument som styrker New York Times uppgifter om Rosensteins planer på en palatskupp. I den forne vice FBI-chefen Andrew McCabes tjänsteanteckningar nämns att Rosenstein tagit upp planen att använda 25:e tillägget för att få bort Trump, uppger källor för ABC News.

1 av 3 | Foto: J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Rod Rodstein.

Enligt dokumentet ska Rod Rosenstein ha föreslagit att de skulle använda sig av dold avlyssningsutrustning, uppger tv-kanalen.

Kort efter att tidningen publicerade nyheten släppte justitiedepartementet ett uttalande där en anonym personen som ha blivit uppmanad att spela in samtal med presidenten att Rod Rosenstein ska ha varit sarkastisk när han kom med förslaget, enligt New York Times.

Tidningens källor dementerar dock den uppgiften.

Enligt New York Times ska Rod Rosenstein vid flera tillfällen och i olika sammanhang nämnt samma plan. Han ska dessutom uttryckligen ha sagt sig mena allvar, enligt tidningens uppgiftslämnare.

Rod Rosenstein lämnade under kvällen en skriftlig kommentar:

”New York Times-artikel är oriktig och innehåller inkorrekta faktauppgifter. Jag kommer inte ytterligare kommentera en artikel baserad på anonyma källor som uppenbart har något mot departementet och försöker framhäva sin egna agenda. Men låt mig vara tydlig med en sak: Baserat på mina personliga kontakter med presidenter som finns det ingen grund för att åberopa det 25:e tillägget”.

Rod Rosenstein var också den person som tillsatte Robert Mueller som särskild åklagare för utredningen av Donald Trumps stabs eventuella samröre med den ryska statsmakten under presidentvalskampanjen.

Det här inte första gången som det har rapporterats om att det funnits starka röster inifrån Donald Trumps Vita huset om att försöka avsätta presidenten med ovan nämnda tillägg. Så sent som i mitten av september släpptes den legendariska Washington Post-reportern Bob Woodwards bok om Trump och där ska flera ur presidentens stab ha ifrågasatt om han är förmögen att vara landets överbefälhavare.

Bland annat ska försvarsminister Jim Mattis citeras prata om Trump som en man med en förståelse av världen på nivå som "en tio- eller elvaåring" i boken.

Publicerad:

LÄS VIDARE