Här är staden som kan få en manlig lucia

Malmö kan få sin första manliga lucia.
Malmö kan få sin första manliga lucia.

Nu kan du nominera den du vill ska bli Malmö stads lucia 2018. Juryn skriver att de inte är intresserad av att se några bilder och talar om den blivande Lucian som ”en person”.

– Det är så att säga inte nödvändigt att vara kvinna, säger Viveca Byhr Lindén som är projektledare för Malmö Lucia till Sydsvenskan.

Malmö stad har haft en lucia sedan 1940, och samtliga har varit kvinnor. Men i år kan Malmö få en manlig lucia, något som Sydsvenskan rapporterat om.

I lördags inleddes nomineringsförfarandet. Malmö stad, Malmö Latinskola och Malmö Citysamverkan ingår i juryn när stadens lucia ska väljas.

I reglerna för inbjudan till nomineringarna skriver juryn: ”Malmö lucia väljs inte utifrån sitt utseende eller sin sångröst utan ska vara en person som under det gångna året aktivt utmärkt sig som en god förebild och visat ett stort engagemang för staden och för sina medmänniskor.”

Lucia behöver inte vara en kvinna

Viveca Byhr Lindén som är projektledare för Malmö lucia tydliggör att kön inte är viktigt för vem det är som kommer bli årets lucia.

– Ja. Det är så att säga inte nödvändigt att vara kvinna. Alla är välkomna, säger Viveca Byhr Lindén till Sydsvenskan.

Att utseende inte spelar någon roll blir tydligt då juryn inte efterfrågar bilder på de nominerade.

– Precis. Vi vill inte ens ha bilder. Det är lite vitsen. Det är innehållet i personen som är det viktiga. Det är vi ganska stolta över. Det ska inte vara någon skönhetstävling, säger Byhr Lindén till tidningen.

Vem som blir Malmö lucia 2018 offentliggörs den 30 november.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN