Nyheter

Jas-projektet ett av Sveriges största

NYHETER

Har slukat stor del av försvarets budget

Det svenska stridsflygplanet Jas39 Gripen är en av Sveriges största industrisatsningar i historien.

Hittills har tre länder köpt eller hyrt Gripen-plan.

Men trots det har det svenska försvarets krympta organisation kvar för många.

Gripen-forskningen har fortplantat sig i andra produkter inom telekommunikation, data och flygindustri som skapar lönsamhet för Saab och andra företag.

Även Sverige har ekonomiskt fått utvecklingsarbetet betalt, anser Svenskt Näringslivs ekonom Stefan Fölster som granskat projektet för Saab.

Gripen-planet anses vara ett av de mest moderna i bruk i världen. Men Gripen är mer än flygplan – det är ett helt system av flygplan och markkontroller som lockat köpare i Sydafrika, Tjeckien och Ungern.

Försvaret har för många

Flygvapnet har köpt 204 plan för cirka 100 miljarder kronor. Men i försvarets nya organisation behövs bara ett 80-tal. Ungern och Tjeckien har tagit över 28 av planen, ändå har försvaret för många kvar. Man säger att de kvarvarande cirka 90 planen behövs för utbildning och exportstöd.

Kritiker inom och utom försvaret hävdar att projektet är en viktig orsak till försvarets ekonomiska problem, att det har slukat för stor del av försvarets budget.

Gripen är trots onsdagens haveri ett av världens säkraste stridsflygplan – ännu har ingen dött i en Gripen. I tidigare svenska stridsflygplan förolyckades många flygare.

Läs också:

aftonbladet.se , Thomas Höjeberg/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp smidig tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter