Så var deras äventyr – dag för dag

Foto: SUSANNE WIXE
NYHETER

SVT-medarbetarna Helene Åström och Jenny Söderqvist är i Namibia för att tillsammans med flera kollegor delta i ett Sida-finansierat biståndsprojekt. De har varit i landet i två veckor när de bestämmer sig för att göra en utflykt till Kalahari-öknen.

Lördag 29 april

Helene Åström och Jenny Söderqvist hyr en jeep för att åka till viltreservatet Khutse Game Reserve. SVT-medarbetarna registrerar sig innan de kör in genom reservatets norra grind. De har med sig vatten och utrustning för att campa.

Söndag 30 april

Ingenting hörs från de två. De befinner sig i ett område utan telefontäckning.

På söndag förmiddag börjar bilen brinna under färd. Jenny Söderqvist och Helen Åström kastar sig ur bilen sekunder innan den exploderar.

De börjar en vandring som leder fram till en campingplats.

Måndag 1 maj

Senast måndag har de två lovat att vara tillbaka, kollegorna blir oroliga. Samtidigt befinner sig Helene Åström och Jenny Söderqvist på campingplatsen, utan möjlighet att meddela sig med omvärlden.

Tisdag 2 maj

Kollegorna Leif Edman och Erika Bjerström slår larm om att Helene Åström och Jenny Söderqvist saknas.

Onsdag 3 maj

Ett stort pådrag börjar söka efter svenskorna. Personal från SVT och botswanska myndigheter är engagerade. Området som de saknade kan tänkas befinna sig i är stort och personal från naturreservatet har svårt att veta var de ska fokusera sitt sökandet. Samtidigt har Helene Åström och Jenny Söderqvist lyckats starta en traktor, med hjälp av en konservöppnare omgjord till nyckel. I åtta timmar färdas de innan de når fram till en mindre turistanläggning. De får hjälp att ta sig till närmaste stad.

Torsdag 4 maj

Helen Åström och Jenny Söderqvist kan kontakta sina anhöriga och kollegor. Jenny Söderqvist har skadat axeln, men de två är annars välbehållna.

Carl-Magnus Fagerholm