Hus och hem

Lantlig känsla med vedspis och vitt

Trivsamt och rymligt Maria Rudén och hunden Laura myser gärna i sitt ljusa kök.
Trivsamt och rymligt Maria Rudén och hunden Laura myser gärna i sitt ljusa kök.

NYHETER

Huset från 1897 behövde ett nytt stort kök som passade in i den äldre stilen.

Reultatet blev ett ljust lantkök med vedspis och stort ljusinsläpp.

Maria och Christian Rudén köpte huset i Nacka 1997. Efter något år bestämde de sig för att bygga nytt kök eftersom det gamla var både omodernt och trångt.

Med hjälp av ett par vänner som är arkitekter började de planera. Första förändringen blev att riva väggen som skilde kök och jungfrukammare åt. Tre fönster blev fem och det gjorde köket både öppnare och ljusare. Familjen var väldigt mån om att spara vissa detaljer, till exempel den vackra vita pärlspontpanelen vid köksutgången. Likadan nytillverkad pärlspont sattes också upp ovanför arbetsbänken.

– Det negativa med panel är att den drar åt sig en massa damm. Så med jämna mellanrum måste jag gå runt och både damma och tvätta av träet. Men det är det värt, säger Maria. Det ger karaktär åt hela köket.

Golven vitlackerades

Innan köksinredningen kunde sättas in var familjen tvungen att jämna ut golv och tak. Furugolvet vitlackerades och taken fick en vit pärlspont.

– Många är rädda för att sätta in trägolv i ett kök för att det är så känsligt. Visserligen är furu ett ganska mjukt träslag men jag tycker det fungerar bra. Det gör inget att det ser lite slitet ut, det passar in. Och det går att slipa om, utan att det blir ett för stort projekt, säger Maria.

Köket måttbeställdes och luckorna målades i en beige färg med inslag av grönt. Skåpen går ända upp till taket för att slippa dammsamlande.

Att bygga ett helt nytt kök i ett gammalt hus kan ha sina nackdelar. Familjen ville ha in en vedspis bredvid arbetsbänken men på grund av skorstenens placering fick den sättas in bredvid diskhon. Spisen har blivit både en värmekälla och en samlingsplats.

– På hösten och under vintern när huset är kallt är det perfekt att kunna elda. Då brukar jag lägga fram en fårskinnsfäll och sitta och läsa framför elden, säger Maria.

Bakar gärna

Hon bakar gärna och den stora arbetsbänken inbjuder till det.

– Kalksten är lite ömtåligt men väldigt lätt att hålla ren.

Eftersom vedspisen hamnade bredvid diskhon var de tvungna att hitta en bra plats för den vanliga spisen. Lösningen blev att placera den i anslutning till arbetsbänken.

Den svarta moderna spisen bryter snyggt mot det lantliga och med den lilla diskhon bredvid med tillgång till vatten blir det funktionellt.

Lantköket har också små osynliga finesser som man inte ser vid första anblicken.

Skåpväggarna är klädda i pärlspontpanel precis som köksväggarna. Det ger ett lyxigt intryck.

Lådorna kan dras ut till sitt fulla djup och det smala skjutskafferiet rymmer mer än vad man kan tro.

Inspirerad av grannen

Inspiration till spiskåporna fick Maria i en av grannarnas kök. Kåporna linoljebrändes så att ytan blev flammig och lite sliten.

Sista finishen blev luckornas mässingsbeslag.

– De ser nästan oxiderade ut. De ändrar färg beroende på hur mycket man tar på dem och det tycker jag är lite kul. Det ska ju synas att man använder sina saker.

Fixar stilen Krukorna i terracotta passar perfekt i kökets varma, äldre stil.
Sliten charm Det ska synas att pannorna används.

Så fixade de sitt idylliska lantkök

Läs mer

Micaela Nordberg

ANNONS

Kry erbjuder läkarbesök och psykologsamtal när det passar dig, via video direkt i mobilen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hus och hem

ÄMNEN I ARTIKELN

Hus och hem

Inredning