”Hjälpte Iran och Libyen med kärnvapenprogram”

NYHETER

Tyska åklagare förbereder åtal mot åtta misstänkta

De anklagas för att ha hjälpt Iran och Libyen med ritningar och komponenter till hemliga kärnvapenprogram.

Nu förbereder tyska åklagare åtal mot åtta personer.

Tyska åklagare förbereder åtal mot en grupp på omkring åtta personer, misstänkta för att ha försett bland annat Iran med teknisk utrustning som kan användas för att framställa kärnvapen, uppger diplomater och tyska tjänstemän.

Brott mot icke-spridningsavtalet

Åklagarmyndigheten i Karlsruhe har tagit kontakt med FN:s atomenergiorgan IAEA i Wien om en utredning av misstänkta brott mot icke-spridningsavtalet, sade den tyska åklagaren Frauke-Katrin Scheuten på lördagen. Några närmare detaljer ville hon dock inte ge.

En anonym EU-diplomat med insyn i ärendet sade att utredningen handlar om en grupp tyskar boende i Schweiz, Sydafrika och Tyskland.

Kopplingar till Pakistan

– De förbereder åtal mot omkring åtta personer. De flesta har hjälpt Iran, men även Libyen har fått centrifug-komponenter och hemliga ritningar, sade diplomaten.

Diplomaten sade vidare att det finns kopplingar mellan tyskarna och den pakistanske kärnvapenexperten Abdul Qadir Khans smugglingsnätverk. Qadir erkände för ett par år sedan att han försett Nordkorea, Iran och Libyen med nukleära hemligheter.

TT-Reuters