Begravningen blev för mycket

NYHETER

Abbas mamma försökte kasta sig i sonens grav

Foto: ERIKA STENLUND
"Min pojke" Abbas Rezai blev hedersmördad i november förra året. I går hölls begravningen och hans mamma Fateme Khawari kom från Iran för att närvara. Men högtiden blev för mycket henne. Hon svimmade och fick hämtas av ambulans.

Det enda han önskade var att få leva med sin älskade.

Men kärleken kostade honom livet.

När Abbas Rezai, 20, i går begravdes svimmade hans mamma och hämtades med ambulans.

Abbas Rezai hedersmördades i november förra året.

Jordfästningen på Storkällans begravningsplats i Nacka blev för mycket för Fateme Khawari.

–Abbas, min pojke. Det var till ditt bröllop jag skulle resa. Inte det här, skrek hon och försökte desperat kasta sig ner i graven. Sedan svimmade hon.

Hennes liv är präglat av sorg.

Maken och en av sönerna dödades i Afghanistan för tre år sedan. Äldsta dottern saknas i samma krig.

Och så nu Abbas.

Knivhöggs till döds

Han flydde från kriget i hemlandet. I Kåge utanför Skellefteå trodde han sig ha funnit tryggheten. Inga bomber, inga krigsherrar, inga talibaner.

Så kom kärleken, mot den fanns inget försvar. Abbas blev hjälplöst förälskad i en 16-årig flicka, även hon från Afghanistan. De förlovade sig och lovade varandra evig trohet. Den 18 november knivhöggs Abbas till döds. Flickans far och 17-årige bror häktades. Brodern har tagit på sig dådet.

Den svenska historien färgades därmed ännu en gång röd av ett hedersmord. Flickan var bortlovad till en annan man och förlovningen kränkte familjens heder.

–Abbas visste inte att även här i Sverige finns det folk som lever med sina fördomar. Han trodde aldrig att han skulle kunna mördas på grund av sin kärlek, sa Farida Zeerak, ordförande i Afghanska föreningen, vid gårdagens minneshögtid.

”Djupt deprimerad”

–Att döda en ung man för kärlekens skull är inte hedersamt. Det är ett skamligt brott. Det är du, Abbas, som ska ha all heder. Du som stod upp för kärleken, säger Eva Haddadi, advokat till Abbas mamma.

Som värd för minneshögtiden stod Sara Mohammad, ordförande i föreningen ”Glöm aldrig Pela och Fadime”.

På vägen till ceremonin hade hon talat med Abbas fästmö på telefon.

–Hon är djupt deprimerad och tänker mycket på Abbas mamma. Hon sa: ”Jag skulle ha dött i Abbas ställe om det var möjligt”, säger Sara Mohammad.

Olle Castelius