Polisen trodde att Sjödin skulle begå fler brott

NYHETER

Polisen grep Anna Sjödin på grund av risk för fortsatt brottslighet.

Det visar polisrapporten, som Västerbottens-Kuriren fått fram.

SSU-basen Anna Sjödin blev ”gripen misstänkt för våld mot tjänsteman, förgripelse mot tjänsteman samt våldsamt motstånd” efter tumultet på Crazy Horse i lördags natt.

Tidningen Västerbottens-Kuriren avslöjar nu innehållet i det så kallade arrestantbladet, som upprättades på polisstationen. Där står bland annat att det fanns en ”recidivfara”, det vill säga en risk för fortsatt brottslighet, och att Anna Sjödin fördes till Södermalms station för tillnyktring.

Bad inte själv om skjuts

Dessutom har en polisman noterat att hon hade en ”tydlig alkoholdoft”.

På den första presskonferensen som hölls i söndags uppgav Anna Sjödin att det var hon själv som bett poliserna att bli körd till stationen för att hon skulle kunna göra en polisanmälan. Det stämmer alltså inte med polisernas bild av hur det gick till.

För berusad för att gå

Gripandet hävdes dock redan efter en dryg timme, klockan 03.00, eftersom polisen inte längre tyckte att det fanns någon fara för fortsatt brottslighet.

Men då ansågs Anna Sjödin vara för berusad för att lämna polisstationen. Istället blev hon omhändertagen enligt LOB, lagen om omhändertagande av berusade, och sattes i arresten. Där blev hon kvar till 09.15 på söndagsmorgonen.

Efter förhör kunde hon lämna polisstationen klockan 10.20. Men misstankarna mot henne kvarstår.

Eva Buskas