”De utnyttjar min fars död”

NYHETER

Olof Palme pekas ut som otrogen i opera

Olof Palme tar Gustav III:s plats på operan.

I Malmöoperans "Maskeradbalen" utpekas den mördade statsministern som otrogen mot sin fru.

- De utnyttjar min fars död

i ett spekulativt syfte, säger Joakim Palme.

Foto: henrik ahldin/malmöoperan
försmådd I Malmöoperans uppsättning av ”Maskeradbalen” har Olof Palme en affär med rådgivaren och bäste vännen Fonanders hustru.

Den 28 februari har det gått exakt tjugo år sedan statsminister Olof Palme sköts till döds på öppen gata i centrala Stockholm.

I regissören Peter Oskarsons nyuppsättning av Verdis opera Maskeradbalen, som ursprungligen handlade om mordet på Gustav III, mördas i stället en statsminister.

Anspelningarna på Palme är tydliga. Statsministerns närmaste man, Fonander, kallar sin chef för Olof och har en affisch föreställande Olof Palme på väggen.

En kärleksrelation

Affischen rivs ner av Fonander när han upptäckt att statsministern har en kärleksrelation med hans hustru.

- Jag har inte sett pjäsen, säger Joakim Palme. Och jag tänker inte se den heller. Men när jag hörde talas om innehållet lät det väldigt konstigt. Syftet verkar vara kommersiellt och spekulativt.

Liksom i originaluppsättningen sker mordet på en maskeradbal. Vem som skjuter får publiken inte se, men efter skottet försvinner skytten springande uppför en trappa - som vid Palmemordet.

Kungen tackade nej

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia var inbjudna till premiären i lördags, men avböjde att komma. Om anledningen var bytet av huvudperson är oklart men hovet har sedan inbjudan kom varit i kontakt med Mårten Palme.

- Varför kungaparet tackade nej är ingenting vi kommenterar, säger hovets presschef Ann-Christine Jernberg.

Föreställningens regissör, Peter Oskarson, gick i går inte att nå för en kommentar.

Eric Tagesson

ARTIKELN HANDLAR OM

Olof Palme

Opera