Svenska diplomatbilar utsatta för attentat i Grekland

NYHETER

Började brinna under curlingfinalen

Två bilar som ägs av en svensk biståndschef i Thessaloniki i norra Grekland skadades av bensinbomber natten till fredagen.

Polisen tror det var ett dåd av anarkister.

– Jag satt och tittade på våra guldtjejer i OS-finalen i curling när grannarna plötsligt ringde på dörren och berättade att en av mina bilar brann, berättar Lennart Almqvist för TT och betonar att varken han eller någon annan skadats.

När Almqvist kom ner på gatan hade branden släckts i en av bilarna. Den andra bilen fick bara yttre sotfläckar.

– Det var fullt av poliser eftersom mina bilar har diplomatskyltar, men det var aldrig särskilt dramatiskt, säger Almqvist, som är utredningschef vid EAR, ett EU-organ som arbetar med återuppbyggnad på Balkan, med högkvarter i Thessaloniki. EAR ansvarar för EU:s biståndsprogram i Serbien, Kosovo, Montenegro och Makedonien. Almqvist bilar var privata men har liksom EAR:s övriga fordon diplomatskyltar eftersom EAR har diplomatisk status.

Inga skadade

Ingen människa skadades i attacken. Om den riktades mot EU eller programverksamheten är oklart.

Uppgifter om att Almqvists bilar stod parkerade utanför det svenska konsulatet i Thessaloniki stämmer inte.

– Det är en bra bit ifrån, säger Almqvist, som tror att det var en tillfällighet att just hans bilar blev utsatta.

– Det var karneval inne i staden på kvällen och det var gott om utklädda och maskerade människor. Kanske såg de att bilarna var diplomatskyltade.

Anarkister

Enligt AP genomfördes något senare ytterligare en attack, denna gång med gasbehållare som kastades mot ingången till det styrande Nya demokratiska partiets lokala högkvarter. Ett intilliggande kontor tillhörigt Greklands Nationalbank skadades också.

– Inga personskador har rapporterats och de materiella skadorna var små. Förutom att bilarna brändes slogs några bankfönster sönder och bankomater skadades, sade en polis till Reuters.

Ingen tog omedelbart på sig attentaten, men polisen misstänker en anarkistisk ungdomsgrupp som då och då spränger små laddningar intill statliga kontor, för det mesta med begränsade effekter.

TT