USA fördömer våldet

NYHETER

Men uttrycker förståelse för att många muslimer känt sig kränkta av teckningarna

– Med yttrandefrihet följer ansvar, kommenterar idag det amerikanska utrikesdepartementets talesman Sean McCormack publiceringen av Muhammed-teckningarna.

Foto: protest USA:s utrikesminister Condoleezza Rice talade allvar med den syriske ambassadören efter brandattacken mot den danska ambassaden i Damaskus i söndags.

Under måndagen uttalade sig såväl representanter för Vita huset som utrikesdepartementet oroligheterna som följt i den muslimska världen efter Jyllands-Postens publiceringar av karikatyrerna på profeten Muhammed. Man uppmanade också Saudiarabien att utnyttja sitt inflytande över länderna i mellanöstern för att lugna situationen. Och det kom skarp kritik mot attackerna på ambassaderna i Syrien och Libanon:

Fördömer

– Syrien är ett land där demonstrationer inte förekommer spontant, synnerligen inte den här sortens, utan att regeringen känner till det, säger McCormack som tillade att USA starkt fördömer våldet.

Under helgen har den syriske ambassadören i USA fått ta emot en skarp protest för attacken på den danska ambassaden i Damaskus i söndags. Och utrikesministern Condoleezza Rice har talat med den norske och danske utrikesministern.

Balans

Samtidigt försöker Bushadministrationen att balansera sina uttalanden:

– Med yttrandefrihet följer ansvar. Vi förstår varför många muslimer tycker att teckningarna är kränkande. Men vi uttrycker också vårt starkaste stöd för pressfriheten, säger Sean McCormack.

Robert Triches, AP