Daniel, 30: Det är ett helvete här nere

NYHETER

Svenskarna sitter fast där orkanen drar fram

1 av 4 | Foto: SÖKER SKYDD Orkanen Wilma drar in över Cancun i Mexiko. Människor kämpar mot de enorma vindstyrkorna och det piskande regnet. Vågorna slår in rekordhöga över semesterparadisen och stränderna. Tusentals turister evakueras medan orkanen hämtar kraft på sin väg mot Florida.

FORT MYERS

Plåttaken flyger i luften, vatten sköljer in genom fönstren och människor gråter och skriker.

Orkanen Wilma har dragit in över Mexiko.

- Det är ett helvete här nere, säger Daniel Andersson, 30, från Karlskoga.

Daniel, hustrun Veronica, 35, och 2-årige Alexander bor på den mexikanska semesterorten Playa del Carmen några mil utanför Cancun. De sitter tillsammans i ett av lägenhetens rum och hoppas att lugnet snart återvänder.

Otroliga vindstyrkor

- Det är otroliga vindstyrkor. Hela grannens hus är borta. Det hörs skrik från gatan, och plåttak och herrelösa hundar flyger som vantar i luften. Det känns som att vara i en film, säger Daniel Andersson.

Trots att paret spikat igen fönstren fortsätter det att regna in.

- Vattnet går igenom plywoodskivorna.

Daniel Andersson arbetar i hotellbranschen och har varit med om orkaner tidigare.

- Men det här är det värsta jag sett. Jag skakar i hela kroppen.

Det mexikanska civilförsvaret beskrev badorten Playa del Carmen, strax söder om Cancun, som ”förstörd”.

Minst tusen bostäder i den lilla staden uppges vara svårt skadade. En talesman för civilförsvaret sade på telefon att staden står under vatten och att alla kraftledningar har slitits ned.

Under fredagen skadades sex personer i Playa del Carmen när de kraftiga vindarna fick en gastank att välta och exploderade

Katastroflarm

Jonas Johansson, 32, från Ronneby bor och arbetar på semesterorten Cancun.

- Jag hör både barn och vuxna som gråter. Nu börjar det bli dramatiskt. Vi vet inte riktigt vad vi har att vänta. Det är katastroflarm i hela området, berättar han.

Minst 47 svenskar befinner sig i orkanområdet, enligt UD.

Massiv flodvåg

Under lördagsmorgonen slog en massiv flodvåg på fem till åtta meter in över Cancun. Svåra översvämningar rapporterades från delar av staden, uppger AFP.

- Vattnet når redan tredje våningen på vissa hotell, sade Humberto Hernandez Uzon, talesman för den mexikanska väderlekstjänsten.

Orkanen graderades under lördagen ner från 4 till 3.

Spänd väntan

80 mil norr om infernot, i södra Florida, väntar ytterligare några tusen svenskar nervöst på fortsättningen.

En är Anders Munters, egen företagare från Gävle som sedan början av 70-talet bor i Fort Myers på Floridas västkust - mitt i Wilmas förmodade färdväg.

- Jag är orolig. Vi har upplevt många stormar på kort tid. Det börjar ta på nerverna, säger han och visar Aftonbladet sin snart helt barrikaderade enplansvilla.

Anders är beredd att fly med kort varsel - men avvaktar in i det sista.

Svar om några dygn

- Jag hoppas fortfarande att orkanen stannar så länge i Mexiko att den försvagas. Men får jag höra att den kommer hitåt som en fyra, då sticker jag.

Inom några dygn vet vi.

Anders Munters och resten av södra Florida håller andan.

Lena Gunnars, Per Bjurman, TT