3000 hyllade prinsessan Victoria på Öland

NYHETER

Traditionsenligt firande på Solliden

1 av 4 | Foto: gunnar seijbold
Tusentals människor hade samlats på Borgholm under fredagen för att att hylla kronprinsessan Victoria på hennes 29-årsdag.

Över 3000 firade en leende Victoria på hennes 29-årsdag på Öland på fredagen.

Många barn gav blommor och teckningar till prinsessan, som ska bli Sveriges drottning, i parken utanför kungafamiljens slott.

– Kronprinsessan firas traditionsenligt här på Öland tillsammans med familj och privata vänner. Däribland ingår naturligtvis också Daniel Westling, sade Morgan Gärle, hovets informationssekreterare.

Solen strålade och inte ett moln syntes på himlen. Maj-Britt Dahl från Borlänge var på plats för att fira.

– Jag följer vad som händer mellan Victoria och Daniel. Jag hoppas att det blir de två, sade hon.

Vita prickar

På första parkett, alldeles intill avspärrningarna, satt Julia Mortales och Carlos Tilleria från Chile som besöker vänner och familj i Sverige. I Chile är bilden av den svenska kungafamiljen att de är öppna och folkliga. På plats vid slottet ville de se om det stämde.

Strax efter klockan 14 kom kronprinsessan ut med pappa kung Carl Gustaf och mamma Silvia.

Victoria var klädd i en brun, välsittande klänning med vita prickar, medan drottningen bar en turkos dräkt med mönster. Kungen var ledigt klädd i beige byxor och ljusblå skjorta. Han tog som vanligt ton och skojade lite innan han ledde födelsedagssången Ja må hon leva och hurraropen.

– I dag är det Victorias födelsedag. Det har blivit så många år nu att jag har slutat att säga hur mycket hon fyller. Det är underbart att ni vill vara här och förgylla den här dagen.

Kronprinsessan var rörd över att så många gratulanter fanns på plats:

– Ni förvånar mig alltid att ni är så många. Många av er har varit här flera gånger tidigare och det värmer hjärtligt och det tar jag med mig när det kommer kallare och gråare dagar.

Vägrade sjunga

Många barn höll sig framme för att lämna över blommor och presenter som hemgjorda halsband, teckningar och ballonger.

Efter att ha räckt fram blommor och skakat hand med kronprinsessan sade Carlos Tilleria att bilden av kungafamiljen stämmer.

– De är så enkla och är ett med folket.

Firandet av kronprinsessan fortsatte ett par timmar senare på idrottsplatsen i Borgholm, dit den kungliga familjen traditionsenligt anlände med häst och vagn. Både kronprinsessan och drottning hade nu bytt till Ölandsdräkt.

Där väntade allsångsledaren Anders Lundin som försökte få kronprinsessan att stämma in i sången Jag tror på sommaren. Men hon vägrade och vände leende bort huvudet.

Senare delade födelsedagsbarnet ut årets Victoriastipendium till skidsprintern Björn Lind och skidskytten Anna Carin Olofsson.

– Om man tittar på vilka som har fått det tidigare så är det väldigt stora och kända idrottsmän och kvinnor. Det är fantastiskt att hamna i den skaran, sade Anna Carin Olofsson till TT.

TT