Blair förlorare i brittiska lokalval

NYHETER

Inleder ombildning av regeringen

London

Premiärminister Tony Blairs Labour gjorde kraftiga förluster i torsdagens brittiska lokalval.

Blair inledde på fredagen en ombildning av regeringen.

Foto: Tony Blair och hans hustru Cherie går för att rösta.

Vice premiärministern John Prescott och inrikesminister Charles Clarke väntades bli två av offren för Labours sämsta val sedan Blair tog över ledningen för partiet.

Att Blair ombildar regeringen bekräftades av regeringstjänstemän för brittiska nyhetsbyrån PA sedan Clarke dykt upp vid 10 Downing Street för att få veta mer om sin framtid.

Inte färdigräknat

När rösträkningen var klar för 140 av 176 kommunala församlingar hade Tories vunnit 204 nya mandat, medan Labour blivit av med 192.

Då var inte alla huvudstaden Londons 32 valkretsar färdigräknade.

4361 platser av totalt 19579 stod på spel i de kommuner som gick till val, ett val som väntats bli Labours sämsta sedan regeringsskiftet 1997. Hur dåligt valet går väntas avgöra när premiärminister Tony Blair beslutar sig för att avgå och lämna över till nuvarande finansministern. Han har tidigare sagt att han inte sitter mandattiden ut.

En förlust av över 200 mandat anses vara ett uselt resultat för Labour.

En svår natt

Liberaldemokraterna hade förlorat två kommunala platser i valet tidigt på fredagsmorgonen, men främlingsfientliga BNP väntades ta nya platser.

– Det blir en svår natt för oss, befarade regeringsmedlemmen Valerie Amos tidigt i tv-kanalen Sky.

Underhusets ledare Geoff Hoon väntade att Blair skulle kalla på honom inför en trolig regeringsombildning. Det sade Hoon till brittiska BBC.

På fredagen kom ännu en dålig väljarnyhet för Tony Blair. Varannan britt vill att han avgår till årsskiftet eller tidigare, visade en undersökning som BBC redovisade. 36 procent svarade att han bör avgå omedelbart, medan 14 procent ville att han gör det före årets slut.

22 procent tycker att Blair ska kämpa vidare och leda Labour i ett fjärde val. 23 procent säger att han kan vänta till nästa år med att avgå.

Den segervissa konservativa parlamentsledamoten Theresa May lät upprymd över sitt partis förutsättningar.

– Jag tror att vi får veta att Tories blir starkare medan Labour kollapsar.

Ras efter Irak

Blairs popularitet har sjunkit successivt sedan den överväldigande valsegern 1997. Raset tog fart när han slöt upp på USA-presidenten George Bushs sida och lät Storbritannien gå in i kriget mot Irak 2003. Den senaste tidens skandaler med en minister i en sexaffär, avslöjandet att dömda utländska fångar inte utvisats efter avtjänat straff och kritiken mot sjukvården har inte gjort det lättare för premiärministern.

TT-Reuters