Övergreppsfall rör upp känslor i Frankrike

TT-AFP

Publicerad 2018-02-14

En fransk man har ställts inför rätta för sexuella övergrepp på en elvaåring.

Kritiker anser att han i stället bör åtalas för våldtäkt, men i Frankrike krävs bevis om tvång för att samlag med barn ska räknas som våldtäkt.

– Det finns ingenting som heter samtycke när det rör sig om ett barn som är elva år gammalt, sade familjens advokat Carine Diebolt när rättegången inleddes.

Den 29-årige mannen har ställts inför rätta för sexuella övergrepp, men inte för att ha våldtagit flickan. Det fick Diebolt att kräva att fallet måste räknas som våldtäkt eftersom flickan var chockad och rädd och hade hotats av den misstänkte.

Inte alltid våldtäkt

Efter en dag bakom stängda dörrar sade rätten i Parisförorten Pontoise till slut att mannen ändå bör prövas för våldtäkt. Den lokala domstolen anser sig däremot inte kunna döma i det kontroversiella fallet och har skickat ärendet till en högre instans.

Mannen träffade flickan på en offentlig plats i Montmagny nordväst om Paris. Enligt försvaret hade de sedan sex, bland annat i hans lägenhet. Den misstänkte säger att han trodde att flickan var 17 år.

Ärendet har upprört många, eftersom åklagaren sagt att det rått "samtycke" kring samlag – trots att flickan bara är elva år. I Frankrike måste det vara tvång inblandat för att en vuxen ska kunna dömas för våldtäkt mot ett barn. I Sverige till exempel räknas samlag med ett barn under 15 år alltid som våldtäkt i lagens mening, och det behöver inte ha skett under våld eller hot.

Ny lag

På sistone har liknande fall skapat debatt i Frankrike, och president Emmanuel Macron har föreslagit en ny lag som skulle innebära att en person under 15 år inte kan samtycka till sex i lagens mening.

I november i fjol friades en man från anklagelser om våldtäkt mot en elvaåring eftersom en jury slagit fast att det inte fanns några bevis för att hon blivit tvingad. I ett annat omskrivet fall beslutades det att en lärare som dömts för övergrepp mot en 14-årig elev skulle få ett villkorligt fängelsestraff i stället för att sitta bakom lås och bom.

Följ ämnen i artikeln