Massrazzior på Göteborgskrogar

NYHETER

Polisen: ”Vi gör det inte för att jäklas med personalen”

Inte mindre än 27 krogar i Göteborgs city fick i helgen oväntat besök av polisen.

– Vi ville kolla så att man inte serverar underåriga eller märkbart fulla personer, säger polisinspektör Göran Stenström som ledde operationen.

Razziorna kom efter en tids dold övervakning i Göteborgs krogmiljö.

– Vi har faktiskt haft en viss övervakning ända sedan i februari enligt ett koncept som vi hämtat från stockholmspolisen, berättar Göran Stenström. Det tar ett tag att lägga märke till överträdelser och brott som begås på krogen, men sitter man en stund och iakttar så går det upp för en, fortsätter han.

Brott

Och mycket riktigt hittade man under helgens razzior ett antal brott. Fyra bartenders har rapporterats för ”olovlig dryckeshantering”.

– De har serverat märkbart påverkade personer, säger Göran Stenström. I ett fall var det så att en man skulle betala med kort, men tappade det på golvet. När han skulle böja sig ner för att hämta det drattade han på ändan, men han fick ändå köpa alkohol.

Den bartendern blev så att säga tagen på bar gärning - och erkände direkt.

– De fyra bartender som vi anmärkt mot kommer nu att bli föremål för förundersökning.

Straffet för olovlig dryckeshantering är böter eller fängelse i högst sex månader.

”Inte för att jäklas”

– Vi gör inte det här för att jäklas med restaurangpersonalen, utan för att förebygga våldsamheter som ofta uppstår i samband med alkoholintag. Vi vill också förbättra arbetsmiljön för restaurangpersonalen, säger Stenström.

Elva av de undersökta krogarna har fått anmärkning på ordning och nykterhet.

– Det har helt enkelt funnits för många berusade personer i lokalerna.

De elva krogarna rapporteras nu till alkoholtillståndsenheten och riskerar att bli av med sina alkoholförsäljningstillstånd.

– Har de anmärkningar sedan tidigare finns den risken, säger Stenström, som lovar att Göteborgspolisen kommer fortsätta att hålla koll på krogvärlden i city.

– Särskilt nu när studentskivorna kommer igång känns det nödvändigt, säger han.

Totalt 136 bartenders, servitriser och servitörer samt 21 ordningsvakter kontrollerades i razziorna.

Robert Triches