Mordåtalade frikända

NYHETER

Körde iväg med offrets huvud i en väska – får ett års fängelse för brott mot griftefrid

De två männen, 47 och 45 år gamla, var åtalade för att förra året ha mördat en kamrat och delvis styckat kroppen. Malmö tingsrätt frikänner båda när det gäller mord, men 47-åringen döms till fängelse i ett år och tre månader för misshandel och brott mot griftefrid.

Samtidigt döms 45-åringen till ett års fängelse för brott mot griftefrid och skyddande av brottsling.

Två av rättens nämndemän var skiljaktiga och ville döma ut tio års fängelse för mord.

45-åringen har själv berättat för polisen att han förra våren körde i väg med offrets avhuggna huvud i en väska på cykeln och dumpade det i Öresund vid Limhamn. Där påträffades det också tidigare i år.

Försvann i april

Mordoffret, en 47-årig kriminellt belastad missbrukare, försvann i april 2005 en kort tid efter det att han frigivits ur fängelse. Efter ett tips kunde polisen hitta den huvudlösa och svårt vanställda kroppen under golvet till ett uthus i stadsdelen Videdal i Malmö, en fastighet som varit känt tillhåll för missbrukare.

Den äldre av de båda åtalade, en i dag 47-årig man, greps i samband med likfyndet men har hela tiden nekat till att ha med mordet att göra. Den yngre greps lite senare och erkände att han varit med om att hantera den döda kroppen, men skyllde allt på sin kamrat.

Männen har suttit häktade som misstänkta för mord sedan i vintras, men försattes på fri fot den 8 maj sedan rättegången mot dem avslutats. Därmed stod det i förväg klart att mordåtalet skulle ogillas.

TT