Dödförklarat foster levde

NYHETER

Läkaren hade börjat skrapa mamman när misstaget upptäcktes

En kvinna från Tomelilla fick veta att fostret hon bar på var dött. När hon låg på operationsbordet och skrapningen var inledd märkte läkaren att fostret levde och var fullt utvecklat. Kvinnan födde senare barnet som utvecklas normalt.

Kvinnan har anmält den traumatiska händelsen till Hälso-och sjukvårdens ansvarsnämnd. Redan när kvinnans läkare sade till henne att hennes foster var dött var kvinnan skeptisk.

- Jag var skeptisk till läkarens diagnos och påpekade för henne att min kropp borde reagerat om fostret var dött, säger kvinnan som genomgått flera normala graviditeter tidigare till Ystads Allehanda.

Hörde hjärtslag

Men läkaren var säker på sin sak och skrapningen inleddes. När kvinnan vaknade ur narkosen kom läkaren in till kvinnan och sa att hon ville kontakta hennes man. När läkaren efter det kom tillbaka sa hon till kvinnan att denne hade haft rätt. Fostret var så stort som hon hade sagt, läkaren hade varit inne och skrapat och inte visste hur det hade tagit men att hon var hoppfull för att hon hade hört hjärtslag. En undersökning bekräftade att fostret levde.

Kvinnan gick på fortsatta kontroller och började hoppas på att graviditeten skulle fortskrida normalt.

- Men i vecka 30 vaknade jag en natt och trodde fostervattnet gick. Jag avvaktade lite med ringde BB för säkerhets skull. Och sköterskan bad mig komma in, säger hon till Ystads Allehanda.

Kejsarsnitt

Kvinnan skickades hem men fördes senare i ambulans till Lund när hon förlöstes med kejsarsnitt. Barnet som vägde 1710 gram fick tillbringa första dagarna i respirator och kuvös. Läkare konstaterade att hinnpåsen och moderkakan var infekterade. Barnet utvecklas hittills normalt, men föräldrarna bär på en ständig oro att något ska gå snett, skriver Ystads Allehanda.

Till föräldrarna har de ansvariga läkarna sagt som förklaring till att de missat fostret att ”det är alltid svårt att se på en mullig kvinna”. Dessutom har sjukhuset ändrat rutinerna och tar nu alltid två ultraljud för att lokalisera fostret.

Anna Lindström