Moskva - dyrast i världen

NYHETER

Och de ryska miljonärerna blir fler och fler

Foto: Lyxhelikopter på miljonärsmässan i Moskva 2005.

Världens befolkning blir rikare.

Antalet dollarmiljonärer är snart lika många som hela Sveriges befolkning och snabbast växer gruppen i Indien, Sydkorea – och i Ryssland.

Världens dyraste stad heter inte längre Tokyo.

De högsta priserna finns i Moskva.

Foto: De rika ryssarna blir allt fler.

Rysslands huvudstad förändras oavbrutet. Nya gallerior byggs ovan – och under jord. Hotellen är så nya att taxichauffören inte hittar dit och väl därinne sticker lukten av målarfärg i näsan.

Ryssland och ryssarna är rikare än någonsin.

Enligt en ny rapport från investmentbanken Merril Lynch och konsultfirman Capgemini fortsätter antalet dollarmiljonärer i världen att öka. Och de börjar byta hemvist. Visserligen finns de flesta fortfarande i Nordamerika och i Västeuropa. Men de är på väg att bli upphunna. För ingenstans i världen blir miljonärerna just nu fler än i Indien, Sydkorea – och i Ryssland.

Höga oljepriset

Om antalet dollarmiljonärer ökade med 6,8 procent i USA förra året så var motsvarande ökning i Ryssland 17,4 procent.

– Den våldsamma ökningen av ryska miljonärer kan förklaras med det höga oljepriset och den ström av ekonomiska medel det för in i vår ekonomi, säger Grigorij Guselnikov, vicepresident för ryska Binbank, till tidningen Izvestija.

Guselnikov hänvisar också till att den ekonomiska och sociala utvecklingen i landet ligger efter till exempel USA. Bristen på en ordnad fördelningspolitik gör att det fortfarande är ganska enkelt att snabbt skaffa sig pengar.

Världens dyraste

Med rikedomen kommer prisökningen. Moskva har nu tagit över Tokyos roll som världens dyraste stad enligt en undersökning som gjorts av konsultföretaget Mercer Human Resource Consulting, skriver tidningen Kommersant.

Det är kostnader för saker som boende, transporter, mat, kläder och nöjen som jämförts. Att Moskva klättrat upp i topp beror framförallt på att det blivit allt dyrare att bo på hotell i staden.

Men vad siffrorna än säger så har de väldigt lite med de allra flesta ryssar att göra. För inkomstskillnaderna är enorma och en majoritet har ingenting i varken de nya galleriorna eller på de exklusiva hotellen att göra.

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland