Nyheter

Om 2 dagar ska Lady dö

NYHETER

Tusentals hundar överges varje år

HÖGANÄS/KUNGÄLV

På tisdag klockan 11.45 ska Lady dö.

En av tusentals vanvårdade, misshandlade och förnedrade svenska hundar.

I Sverige skaffar allt fler hund - och allt fler tröttnar och slänger människans bästa vän på tippen.

Enligt Kennelklubben omhändertas tusentals vanvårdade hundar i Sverige varje år.

- I de drygt 100 år som Hundstallet funnits i Stockholm har det varit samma problem. Samhället hjälper inte till med annat än avlivning, säger Kennelklubbens vd Ulf Uddman.

I Finland är varje kommun skyldig enligt lag att ta hand om alla djur som lämnas utan ett hem - men i Sverige gäller helt andra regler. Här ligger hundarnas liv ofta i händerna på fattiga riddare, idealister med stora hjärtan och tomma plånböcker.

När Aftonbladets team besöker hundgården "Doberman Rescue" utanför Ängelholm får vi se det med egna ögon. Fristaden är sliten, bullrig och överfull. Det är hundar överallt.

Trångt i hundgården

Två dobermann trängs inlåsta i bagaget på en Volvo 740. Två andra i en sönderbiten Chevrolet. Larmet från burarna på gården är öronbedövande.

- Ge mig en vecka. Jag skulle kunna samla ihop 200-300 hundar bara i Skåne som folk lämnat vind för våg, säger Bengt Holst.

- Jag anser att hundaveln spårat ur fullständigt. Bakgårdsuppfödarna har översvämmat marknaden. Jag känner till seriösa uppfödare som tvingats avliva hela valpkullar eftersom ingen vill ha dem. Resultatet av överskottet ser du i de här burarna, säger Bengt Holst.

"Jobbar med hjärtat"

Akitagården i Kungälv utanför Göteborg tar också emot övergivna jyckar. Även där är läget ansträngt.

- Vi jobbar med hjärtat. Jobbade vi bara med hjärnan skulle ingen orka hålla på, säger ägaren Carina Claesson.

- En gång fick vi larm om en äldre utsvulten hund som bundits och dumpats ute i skogen. Tiken var så illa däran att tänderna lossnat och hängde ut ur munnen på henne. Hon försökte sörpla i sig maten men somnade med huvudet i matskålen. Hunden avlivades kort därefter, säger Carina Claesson.

Ingen vill ha Lady

Många av Akitagårdens hundar hittar till sist nya ägare. Vissa, som Lady, har mindre tur. Hon ska avlivas på tisdag eftersom ingen vill ha henne och hon vantrivs i buren.

Andra, som schäfern Ray, är helt enkelt för aggressiva och vanvårdade för att ha en framtid.

- Klockan tickar för alla hundar som ska omplaceras. När vi inte hittar någon lösning blir det alltid mycket personliga och jobbiga farväl, säger Carina.

Anmäl hundplågeri - du kan vara anonym

Så gör du om du ser en vanvårdad hund

De hjälper hundarna

Vill du ta hand om en övergiven hund? Här är 28 jyckar som alla längtar efter en ny matte eller husse. Kontaktpersonen når du via mejl.

Gösta Westling

ANNONS

SISTA CHANSEN: upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter