Familjen Trump bryter med djurtraditionen

NYHETER

Hundar, katter, hästar och alligatorer.

Sällskapsdjuren i Vita huset har varit många – och älskade – men för första gången i modern presidenthistoria är det djurfritt.

– Att sätta sig på golvet med en hund gör politikern mänsklig, säger historikern Andrew Hager till CNN.

Donald Trump gör saker på sitt eget sätt. En lite oväntad tradition han bryter mot är att ha husdjur i Vita huset. Han och ex-hustrun Ivana hade pudeln Chappy tillsammans, men nu är det tomt.

– Just nu finns inga sådana planer, säger Stephanie Grisham, Melania Trumps pressekreterare, till CNN.

Ända sedan Thomas Jefferson (president 1801–1809) – som höll sig med en härmtrast och två björnungar – har den amerikanske presidenten haft djur runt sig.

Familjen Obamas portugisiska vattenhund Bo och senare även tiken Sunny gjorde succé under de åtta åren innan Trump. Bo fick smeknamnet ”First dog” och blev kändis.

– Det mjukar upp deras image. Djuren hjälper till att skapa en atmosfär i Vita huset av ett ombonat hem, inte ett stelt museum, utan en plats där familjen lever, leker och njuter av varandras sällskap, säger Ed Lengel, chef vid Vita husets historiska sällskap, till CNN.

Elefanter och tigrar

Andra presidenter har varit mer extrema.

James Buchanan fick elefanter i present, Martin Van Buren hade ett par tigerungar och Woodrow Wilson lät sina får beta på gräsmattan, rapporterar CNN. Ryktet säger att John Quincy Adams hade en alligator, som under några månader fick husera i Vita husets stora mottagningsrum, East room.

Theodore Roosevelt ägde ett 30-tal djur, däribland ponnyer. Bulldoggen Pete var vid ett tillfälle nära orsaka en internationell kris när han tuggade byxorna av Frankrikes ambassadör.

Kennedyfamiljen gav hem åt bland annat hästar, kaniner, hamstrar, hundar och kanariefåglar.

”Ett själsligt fönster”

De senaste presidentfamiljerna har likt Obamas nöjt sig med hundar, katter och gnagare.

Makarna Bushs skotska terrier Barney blev så populär att han fick en egen hemsida.

Presidentdjuren har ofta blivit folkkära. Andrew Hager, historiker på Presidential Pet Museum utanför Baltimore, påpekar att djuren river ner fasaden mellan folket och makten.

– Med ett djur hamnar vi på samma planhalva. Att sätta sig på golvet med en hund gör politikern mänsklig ... det är ett själsligt fönster som vi inte har tillgång till på en presskonferens, säger han till CNN.