Wikileaks tog kontakt med Trumps son

Foto: Frank Augstein
Wikileaks tog kontakt med Donald Trump jr och föreslog bland annat att han skulle lyfta Julian Assange som en ambassadörskandidat. Arkivbild.
NYHETER

President Donald Trumps son är åter i mediernas fokus.

Enligt uppgifter i The Atlantic var han under valrörelsen i kontakt med organisationen Wikileaks, som erbjöd Trump-kampanjen hjälp.

Foto: AP
Donald Trump junior.

Organisationen Wikileaks hade kontakt med den amerikanske presidentsonen Donald Trump jr, rapporterar The Atlantic.

I september förra året, under den amerikanska valrörelsen, kontaktades Trump jr på Twitter av organisationen, som skrev att en Trump-kritisk lobbygrupp höll på att bildas. I den efterföljande korrespondensen svarade Trump jr ett par gånger, oftast kort.

Wikileaks skrev fler gånger och erbjöd hjälp. De föreslog att Trump jr skulle skicka sin fars skattedeklarationer så att Wikileaks kunde publicera dem och framstå som mer opartiska. De tyckte också att Trump borde bestrida valresultatet vid en förlust – och att Trump jr skulle lobba för Julian Assange som australisk ambassadör i USA.

Trump jr har lämnat över korrespondensen till kongressens utredare och hans advokater anser att det inte finns några frågetecken. Han twittrade också ut det han påstår är hela konversationen med Wikileaks.

När Trump jr granskades för kontakter med en rysk advokat valde han även då att offentliggöra mejlen via Twitter i ett försöka att förekomma publiceringen.

Ryssland misstänks ha använt Wikileaks för att sprida de mejl som hackades från Demokraternas servrar.

Så tycker Donald Trump om Putin 00:28