Trump bad FBI förneka rysskontakterna

FBI vägrade att gå med på Vita husets begäran att offentligt förneka kontakterna mellan Donald Trumps folk och ryssar, avslöjar CNN.

Trumps nationella säkerhetsrådgivare, Michael Flynn, avgick efter att det avslöjats att han haft olagliga kontakter med Putins Ryssland.
Trumps nationella säkerhetsrådgivare, Michael Flynn, avgick efter att det avslöjats att han haft olagliga kontakter med Putins Ryssland.

Personer i Donald Trumps stab ska ha begärt att FBI skulle dementera medieuppgifter om rysskontakter.

FBI utreder de påstådda kontakter som ska ha tagits mellan Trumps folk och Ryssland redan innan han tillträtt som president.

Den typen av kontakter är olagliga eftersom bara en administration i taget kan ha kontakter med främmande makt. Det är också mot alla regler och anmärkningsvärt att Vita huset kommunicerar med FBI om en pågående utredning som omfattar folk i den sittande administrationen, uppger CNN.

Prata med media

Dagen efter de första publiceringarna den 14 februari hade Trumps stabschef Reince Priebus ett möte med FBI:s biträdande direktör Andrew McCabe och ska då ha bett honom att offentligt förneka vad New York Times och CNN rapporterat.

Reince Priebus.
Reince Priebus.

Priebus bad lite senare också att FBI-chefen James Comey åtminstone skulle prata med reportrar och säga att historierna var betydligt överdrivna, enligt CNN.

James Comey vägrade eftersom det pågår en utredning som handlar om de påstådda olagliga kontakterna mellan presidentens folk och ryssar som är kända av amerikansk underrättelsetjänst.

Vita huset gick då ut med en dementi och kallade New York Times artikel ”fullkomligt skräp”.

Flera medlemmar i representanthuset och senatens säkerhetskommitté har berättat för CNN att kongressens granskning fortsätter oförminskat också efter ett möte med Comey.

Publisert:

LÄS VIDARE