Militärfordon gick genom isen – 23-åring död

NYHETER

En militär bandvagn gick genom isen utanför Boden på söndagskvällen. En person tog sig ut – men föraren blev kvar.

Efter fyra timmars räddningsinsats bärgades fordonet. Den 23-årige mannen som var inuti är död.

– Vi ska undersöka både vagn och plats för att se hur det här har kunnat ske, säger Mattias Sydlén vid Norrbottenspolisen.

1 av 13 | Foto: SIMON ELIASSON

Det var klockan 22.25 som SOS Alarm larmades av Försvarsmakten. En bandvagn med två personer i hade gått genom isen vid Lule-Altervattnet, ungefär tre mil utanför Boden.

Två personer satt i fordonet – men bara en hade kommit upp ur vattnet. Den andre satt fast.

Strax före klockan 02.30 bekräftade polisen för Aftonbladet att fordonet bärgats. En 23-årig man, som är hemmahörande i södra Sverige, hittades död inuti.

– Vi har underrättat hans anhöriga, säger Mattias Sydlén vid Norrbottenspolisens regionledningscentral, tidigt på måndagsmorgonen.

Omfattande räddningsinsats

Bandvagnen ska, enligt räddningstjänsten, ha navigerat fel och kommit ut på isen. Fordonet sjönk till botten. Vattnet ska inte vara så djupt på platsen, utan det ska nästan ha gått att stå på fordonets tak.

Räddningsarbetet pågick i fyra timmar. Räddningstjänsten skickade ytbärgare och tungbärgare till platsen, för att få upp fordonet ur vattnet. Även dykare deltog i insatsen. Förhoppningen var att den instängda mannen skulle ha hittat en luftficka.

– Det är inte kört förrän vi vet, sa Mattias Sydlén till Aftonbladet vid 01.30-tiden.

När fordonet hamnade i vattnet kom annan militär personal till platsen och försökte hjälpa till. Flera personer blev kraftigt nedkylda och chockade. De har tagits om hand av regementets krisgrupp.

Inledningsvis förekom uppgifter om att flera personer skulle ha skadats i samband med olyckan. Det har senare visat sig vara felaktigt. De nerkylda personerna togs omhand vid en skola i området, och uppges ha klarat sig väl efter omständigheterna.

Del av stor anfallsövning

Bärgningsbandvagnen medverkade i krigsförbandsövningen Vintersol när olyckan skedde. Mellan lördag och onsdag simuleras ett anfall mellan Jokkmokk och Boden där två bataljoner deltar.

Totalt deltar 1 200 personer från sju olika förband i femveckorsövningen.

Försvarsmakten har uppmanat alla övningsdeltagare att ringa hem till sina anhöriga.

Utreder om lagen brutits

Polisens förundersökning leds av åklagaren Aino Pietilä vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

– Utredningen syftar till att utreda vad som hänt och ta reda på hur det kunde hända, säger hon till Aftonbladet.

Ärendet rubriceras som arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och genom framkallande av fara för annan.

– Det är en rad olika åtgärder som ska vidtags. Vi ska dokumentera olycksplatsen, studera förhållanden som rådde vid tidpunkten och undersöka bandvagnen. Så småningom ska vi också hålla förhör.

– Syftet är att kartlägga om kraven i arbetsmiljölagen har åsidosatts.

Det finns uppgifter om att en felnavigering kan ligga bakom detta. Har ni tittat på det?

– Det är en av frågorna som vi kommer att reda ut. Men i nuläget kan jag inte ge några detaljer alls om vårt arbete, säger Aino Pietilä.

ARTIKELN HANDLAR OM