Gruvarbetarna skottar fram insnöade tåget

Foto: LKAB
40 arbetare är på plats för att gräva fram tåget.
NYHETER

40 arbetare är på plats i Katterjåkk – för att skotta fram ett insnöat persontåg, rapporterar Norrländska Socialdemokraten.

– Det är ingen vanlig dag på jobbet, säger Erika Lindblad, kommunikatör på LKAB.

I söndags körde ett persontåg fast i snön i Katterjåkk utanför Riksgränsen. Sedan dess har järnvägen stått blockerad. Det skapar problem för malmtrafiken – inga tåg till Narvik går att köra fram.

Därför har gruvbolaget LKAB nu erbjudit Trafikverket hjälp. Och på torsdagsmorgonen anlände 40 medarbetare från både Sverige och Norge till Katterjåk för att hjälpa till.

– De har åkt upp dit för att skotta loss det här tåget som sitter fast. Vi vill samarbeta och hjälpas åt, så att trafiken på Malmbanan fungerar, säger Erika Lindblad, kommunikatör på LKAB.

1 av 2 | Foto: LKAB

”Ovanlig situation”

I minusgrader jobbar gänget nu oförtrutet på för att få loss tåget så att ordningen kan återställas till det normala. Personalen på plats, som vanligtvis jobbar som bland annat lokförare och terminalarbetare hos gruvbolaget, får en minst sagt annorlunda upplevelse.

– Det är ingen vanlig dag på jobbet.

Det är inte bara den klassiska spaden och armarnas styrka som kommer till användning. Maskiner ska också komma till platsen för att ge understöd. På torsdagseftermiddagen var dock tåget fortfarande fast.

– Jag är inte på plats, och har inte fått så mycket rapporter. Men det är en ganska ovanlig situation, säger Erika Lindblad.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tågtrafik

LKAB