Mordmisstänkta kvinnorna riskerar hängning

Åtalas för giftmordet på Kim Jong-nam

avAlexandra Carlsson Tenitskaja

NYHETER

För två veckor sen mördades diktatorn Kim Jong-uns halvbror på en flygplats i Malaysia.

Två kvinnor pekades tidigt ut som potentiella misstänkta och nordkoreanska spioner.

Nu säger Malaysias justitieminister att kvinnorna kommer att åtalas för mordet.

1 av 3

På onsdag kommer de två kvinnorna att ställas inför rätta misstänkta för mordet på Kim Jong-nam. Tidigare har rapporterats att han förgiftats med nervgasen VX.

Spår av gasen hittades när kriminaltekniker topsade offrets ansikte och vid hans ögon.

– Andra prover håller på att analyseras, säger Khalid Abu Bakar, nationell polischef i Malaysia, i ett uttalande.

Riskerar hängning

Kim Jong-nam skulle på måndagen den 13 februari flyga till regionen Macao i södra Kina när han angreps. Efter överfallet fick han först vård på flygplatsen. Han avled sedan i ambulansen på väg till sjukhus.

Malaysisk polis kunde snabbt gripa flera personer misstänkta för attentatet. I förhör har en av de misstänkta, 25-åriga Siti Aisyah, uppgett att hon lurades att begå mordet. Tillsammans med en väninna ska Aisyah ha fått i uppdrag att spruta vatten i mäns ansikten inne på flygplatsen. I förhör ska den gripna kvinnan ha sagt att hon trodde att det var för en inspelning av ett ”dolda kameran”-program på tv.

Nu uppger Malaysias justitieminister att de två kvinnorna, från Vietnam och Indonesien, kommer att ställas inför rätta, rapporterar AP. Om rätten finner dem skyldiga riskerar de dödsstraff genom hängning.

Levde under hot från Kim Jong-un

Kim Jong-nam levde i exil och uppges ha levt under dödshot från sin yngre halvbror, Nordkoreas diktator Kim Jong-un. Den äldre brodern ansågs tidigare vara den som skulle ta över efter fadern Kim Jong-il. Han föll bort som kandidat efter att med falskt pass ha försökt ta sig till Japan 2001, enligt uppgift för att besöka Disneyland.

ARTIKELN HANDLAR OM