Putin hyllar kvinnor på kvinnodagen – feminister grips

1 av 2 | Foto: ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK
NYHETER

Rysslands president Vladimir Putin skickade idag ut en hälsning på Kremls hemsida där han läser dikter i syfte att hylla alla ryska kvinnor.

Samtidigt greps åtta feminister utanför Kreml – för att de höll upp plakat och delade ut flygblad.

På onsdagsmorgonen, den 8 mars vaknade ryska kvinnor upp till en hälsning från sin landsledare. På Kremls hemsida hade det laddats upp en kort film där Vladimir Putin i egen hög person gratulerar alla landets kvinnor på den Internationella kvinnodagen och läser en dikt av den ryske poeten Konstantin Balmont.

”Kvinnor är bra på att ta hand om barn”

”Kära kvinnor av Ryssland, mammor, mor och farmödrar, döttrar och fruar. Ta emot mina hjärtliga gratulationer på den internationella kvinnodagen. Ni fyller den här världen med er skönhet och livsenergi. Ni värmer den med ömhet och er andliga givmildhet”, inleder presidenten sin monolog.

Han fortsätter med att uttrycka hur bra kvinnor är på att skapa hemtrevnad och ta hand om barn och barnbarn. Därefter följer dikten och hela talet avslutas med en uppmaning till alla män, att ta hand om sina kvinnor, så att de alltid känner sig uppskattade och ler lite oftare.

Feminister greps

Samtidigt samlades en ringa skara feminister utanför Kreml i Moskva. De åtta kvinnorna hade tagit tunnelbanan till Kreml och haft med sig stora plakat, slagord skrivna på lakan. Enligt tidningen Novoja Gazeta, ska de ha oroat sig för att inte ens hinna komma fram till Kreml, innan de stoppades av polis.

Slagorden på deras plakat löd: ”Kvinnor för presidenter”, ”Bort med männen från Kreml” och ”Vi är en majoritet”.

– Kreml är patriarkalt, vi är emot patriarkatet. Så det fanns ingen tvekan om var vi skulle gå på kvinnodagen, säger Leda Garina till Novoja Gazeta.

De åtta kvinnorna greps av ordningsvakter och kördes till en polisstation där de ska ha förhörts, men släppts efter två timmar.

Ett annat gäng feminister lyckades ta sig upp i ett av tornen på Kreml, där de hängde ut ett stort plakat och tände facklor.

ARTIKELN HANDLAR OM