Moderaterna: Rökning utomhus skadar ingen

I en film på Facebook driver Moderaterna med ”förbudsministern” Gabriel Wikström för att han vill förbjuda rökning på uteserveringar.

Enligt Moderaterna i Stockholm finns det inte ett enda bevis för att passiv rökning ute är skadligt.

Forskare håller inte med:

– Passiv rökning är skadligt – det vet vi, säger Jan Nilsson på Hjärt- och lungfonden.

Moderaterna i Stockholms stad och län har lagt upp en film där de driver med folkhälsominister Gabriel Wikström, som de kallar ”förbudsminister”.

I Facebook-filmen tar de bland annat upp att Wikström velat förbjuda snus och rökning på uteserveringar.

– Stackars lilla Gabriel. Vilket förslag han än lägger så verkar det aldrig gå vägen för honom, säger programledaren för Moderaternas videoklipp som de kallar ”Stockholmsnytt”.

En person som sitter i styrelsen för ”Lärare mot tobak” skriver en kommentar där han kallar filmen för tramsig och säger att den innehåller felaktigheter.

I svaret skriver Moderaterna i Stockholms stad och län:

”Ang rökning ute finns inte en (sic!) enda bevis för att det skadar passivt. Måste vara upp till restaurangerna själva att bestämma.”

Forskare: Risk finns visst

I många länder har rökning förbjudits inomhus på restauranger. Där har studier visat att dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar har minskat, enligt Jan Nilsson som är ordförande för forskningsrådet på Hjärt- och lungfonden.

Det finns inte särskilt mycket forskning på rökförbud i utomhusmiljöer, men passiv rökning är skadligt även där om röken kommer nära, enligt Jan Nilsson.

– Sedan kommer ju röken försvinna snabbare än inomhus så effekten är nog mindre, men det är helt rimligt så att det finns en ökad risk när du utsätts för tobaksrök, den finns där, säger Jan Nilsson, ordförande för forskningsrådet på Hjärt- och lungfonden.

Moderaterna backar från uttalandet

Men jo, det är nog lite farligt med passiv rökning utomhus ändå. När Aftonbladet ringer Mattias Thorsson, kommunikationschef för Moderaterna i Stockholm säger han att det var en onödig kommentar som han ska se över.

– Nej, ofarligt är det ju naturligtvis inte. Men det finns inte tillräckligt mycket belägg för att man ska kunna införa ett rökförbud på uteserveringar, det är det vi menar, säger Mattias Thorsson på Moderaterna.

Nytt förslag: Förbjud rökning på uteserveringar och busshållplatser
Publisert: