Trumps enkla lösningar kan leda till mer våld

Foto: REUTERS X80001
NYHETER

När Donald Trump välkomnade Israels premiärminister i Vita huset tog han chansen att ännu en gång ställa till med rejäl oreda.
Presidenten drog undan mattan för en tvåstatslöning i Palestinafrågan.
Ett totalt brott mot en enad omvärlds syn som kan få explosiva följder.

Självklart går det att peka på tvåstatslöningen, Israel och en palestinsk stat som lever sida vid sida, och säga att den trots decennier av förhandlingar inte lett till någon varaktig fred. Kanske behövs det något nytt. Att tänka utanför boxen behöver inte vara fel.

Vill du ha utrikesnyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Utrikes på Facebook!

Men har man den uppfattningen måste man rimligen också ha en plan för vad som istället kan vara nyckeln till fred.

Varit självklar lösning

Tvåstatslösningen har i snart ett halvsekel varit den enda och självklara lösningen för fred mellan Israel och palestinierna. Den har omhuldats av Moskva, Bryssel, Washington och de flesta av världens huvudstäder.

Fredsavtalet från 1993 bygger på tvåstatslösningen. Även de förhandlingar som så sent som i början av 2000-talet var en hårsmån i att resultera i en fredsuppgörelse.

Men Trump har ingen ny plan. Han lämnar upp till parterna vilken lösning de vill ha genom att rycka på axlarna och säga ”mig spelar det ingen roll”. Detta sätt att bryta mot USA tidigare politik kallar han att ”röra om i grytan”. Men att ha det som enda recept för att få till en välsmakande anrättning leder sannolikt inte till framgång.

Risken är att Trump istället sprider förvirring, osäkerhet och vrede. Precis som han gjort så många gånger under sina första veckor som president. Med inreseförbudet, om Kinapolitiken, om kontakterna med Ryssland.

Trump säger olika saker vid olika tillfällen och ingen vet vad som egentligen gäller.

Ett minfält

Mellanöstern är ett minfält. Ett antal amerikanska presidenter har försökt mäkla fred utan att lyckas. En framgångsrik grundinställning måste bestå i att tillfredsställa båda parter. Ingen kan få allt men ingen får heller gå helt lottlös. Annars havererar processen redan från början.

Nu ställer Trump sig på Israels sida genom att fimpa tvåstatslösningen. En inställning som Benjamin Netanyahu länge har haft. Han vill behålla status quo där Israel ockuperar Västbanken och kontrollerar palestinierna. Ett sätt att befästa den starkes rätt, Israels, på den svages bekostnad.

Att överge tvåstatslösningen riskerar att röra upp känslorna rejält bland palestinierna och i de många arabländer som stödjer en självständig palestinsk stat. Resultatet kan såsmåningom bli ett nytt palestinskt uppror, en intifada.

Alternativet är en enstatslösning, att judar och palestinier lever i fred i samma land. Att de ska kunna göra det är idag en orealistisk dröm. Kanske kan det gå på mycket lång sikt om det blir en demokratisk stat där båda sidor har lika stora rättigheter.
Problemet är att Israel aldrig skulle gå med på en sådan stat. Skälet är att palestinierna i och med att de föder många fler barn i framtiden skulle få en majoritet. Den enda enstatslösning Netanyahu kan tänka sig är en apartheidstat där palestinierna inte har samma rösträtt som judarna.

Netanyahu har fått en kompis

En annan variant är en nedbantad palestinsk stat där israeliska bosättare annekterar stora delar av Västbanken. De 40 procent som blir kvar kan bli en palestinsk stat. En sådan skulle palestinierna i dag aldrig acceptera.

Trumps enda eftergift till palestinierna var att väldigt vänligt be Netanyahu att ligga lite lågt med att utöka bosättningarna ”under en tid”. Inte stoppa dem. Bara upphöra tillfälligt.

Med fastighetsmiljardären i Vita huset har Netanyahu fått en kompis istället för den fiende han hade i Obama.

Den amerikanske presidenten deklarerade också att han skulle älska att flytta den amerikanska ambassaden till Jerusalem men gav inga besked när han skulle genomföra sitt vallöfte. Bara att han funderade starkt på det.

Trumps försök att hitta enkla lösningar i denna komplexa konflikt riskerar att leda till mer våld snarare än fred.