Anmälan: Någon hällde klor i tomatsåsen på Vapiano

1 av 2

avOskar Forsberg

NYHETER

I förra veckan lade någon person klor i tomatsåsen på restaurang Vapiano i Gamla stan i Stockholm, enligt en anmälan från restaurangen.

Men händelsen polisanmäldes inte förrän några dagar senare, när allt var borttvättat.

– Det fanns då inga förutsättningar att inleda någon förundersökning, uppger en poliskälla för Aftonbladet.

I tisdags i förra veckan, mitt i lunchrusningen, lade någon person klor i tomatsåsen på restaurang Vapiano i Gamla stan i Stockholm, enligt polisanmälan som restaurangen lämnade in.

Tilltaget ska ha upptäckts av en kock som, enligt uppgift, kände en frän och stark lukt inne i ett kylutrymme på restaurangen. Kocken och övrig personal upplevde att såsen luktade klor, enligt anmälan.

Personalen slängde all den förgiftade tomatsåsen, som var tänkt att användas på pizzor.

Svårt att utreda

Därefter utreddes händelsen internt på Vapiano och två dagar senare valde man att skicka in en polisanmälan. Men då fanns ingenting kvar av den förgiftade såsen och allt var torkat och städat inne i det aktuella kylrummet.

Stockholmspolisen bekräftar att man har fått in en anmälan, men är bekymrade över att det tog lång tid och att restaurangen inte sparade något bevismaterial.

– Det fanns då inga förutsättningar att inleda någon förundersökning. Detta kunde rubricerats som misshandel eller till och med grov misshandel alternativt vållande till kroppsskada, uppger en poliskälla för Aftonbladet.

Att det dessutom finns omkring 80 personer som har tillgång till det aktuella kylrummet gör inte saken lättare, enligt polisen.

– Det hade bara varit att anmäla direkt så kunde vi åkt dit med en patrull och en tekniker och tagit lite prover.

”Kan ge allvarliga skador”

Klor är ett mycket giftigt ämne i större doser.

– Sväljer man en klortablett kan det ge allvarliga skador på munslemhinna och matstrupe. I gasform är det mycket farligt och kan ge allvarliga skador på lungorna. Klorgas har bland annat använts som stridsgas, säger Erik Lindeman, överläkare på Giftinformationscentralen.

Han konstaterar emellertid att klorförgiftning är ovanligt, eftersom ämnet luktar så pass starkt.

Charlotte Shingler är informationschef på Vapiano. Hon känner till händelsen på restaurangen i Gamla stan.

– När det upptäcktes att såsen inte var okej så togs den bort och slängdes, säger hon.

Vapiano: ”Särskilda rutiner”

Hon berättar att Vapiano har särskilda rutiner när något allvarligt inträffar. Det var därför det tog tid innan anmälan kom in.

– Vi gör alltid en uppföljning om vad som kan ha gått fel, det gör man enligt rutin. När vi inte kunde utesluta att det var någon som hade hällt något i såsen gjorde vi en polisanmälan, säger Charlotte Shingler och tillägger:

– Vi har väldigt tydliga rutiner för matsäkerhet. På alla våra restauranger kontrollerar vi maten flera gånger per dag för att säkerställa att den håller bra kvalitet.

Varför sparade ni inte såsen? Då hade det ju funnits förutsättningar för polisen.

– Ja, så här i efterhand kan jag hålla med. Det är klart att det hade varit mycket bättre om vi haft det kvar, men vi agerade på det som luktade konstigt.

Charlotte Shingler berättar att det inte finns någon anställd på restaurangen som är misstänkt för tilltaget.

– Som jag har förstått det så är det inte det. Det är därför vi har polisanmält händelsen.

Har något liknande hänt på Vapiano tidigare?

– Inte som jag känner till.

ARTIKELN HANDLAR OM