Elev och lärare ihjälskjutna på skola i Kalifornien

NYHETER

Tre personer, varav ett barn, har dött efter en skottlossning på en grundskola i Kalifornien, USA.

En man har skjutit ihjäl sin hustru som också är lärare på skolan, rapporterar AP.

Två elever som stod bakom kvinnan skottskadades. Den ena, en åttaårig pojke, avled på sjukhus. Den andra eleven vårdas med allvarliga skador.

Mannen ska sedan ha skjutit sig själv.

1 av 4 | Foto: AP

Totalt träffades fyra personer av kulor i samband med skottlossningen på grundskolan North Park Elementary i staden San Bernardino i Kalifornien.

En 53-årig man har skjutit ihjäl sin jämnåriga hustru, som arbetar som lärare på skolan i en klass för barn med särskilda behov. Han avlossade sin revolver mot kvinnan i klassrummet och träffade också två elever som stod bakom henne, enligt AP.

Eleverna fördes allvarligt skadade till sjukhus. En av dem, en åttaårig pojke, avled.

Mike Madden, polisens talesperson, uppger att mannen därefter skjutit sig själv. Polisen klassar attentatet som ett så kallat utökat självmord.

Polischefen Jarrod Burgua skriver på Twitter:

"Vi tror att det här är ett mord-självmord. Det inträffade i ett klassrum. Två elever har transporterats till sjukhuset.”

Misstänkt relations-dispyt

Skyttens motiv är enligt CBS News fortfarande okänt, liksom hur denne tog sig in i skolan. Eleverna ska inte ha varit mål för attacken.

– Vi tror inte att barnen var målet. Den misstänkte hade kommit till klassrummet för att hälsa på, sade polisbefälet Ron Maass under en presskonferens, enligt AP.

Enligt Fox10 har skolans talesperson Maria Garcia sagt att hon tror att skjutningen var en del av en relations-dispyt.

Skolans elever evakuerades till det närbelägna California State University där de, enligt en tweet från polisen, ska ha ”blivit väl omhändertagna, fått godis, spelat spel och tittat på en Disneyfilm”, skriver AFP.

Andra delar av skolan stängdes av. Elevernas föräldrar ska ha ombetts att legitimera sig med bild-ID när de kom för att hämta sina barn.

Studenter på California State University blev också tillsagda att ta skydd och flera skolor i området stängdes.

Enligt polisen är hotet nu avvärjt, men de fortsätter att söka av och säkra området.

Skottlossningen ska ha inträffat 10.30 på förmiddagen i Kalifornien. Det motsvarar klockan 19.30 svensk tid.

Den drabbade skolan har 500 elever, från förskoleålder till årskurs sex. Den ligger inte långt från Inland Regional Center i San Bernardino, där 14 personer dödades i en annan skottlossning för knappt ett år sedan.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA