Vita huset: Ingen har bett om ursäkt

avAlexandra Carlsson Tenitskaja, Nivette Dawod, Linn Dahlgren

Donald Trumps presstalesman Sean Spicer hävdade att brittiska underrättelsetjänsten GCHQ ska ha varit inblandade i påstådda avlyssningar av Trump Tower under presidentvalet.

GCHQ slog tillbaka mot anklagelserna – och källor inom Vita huset uppgav att Spicer tvingats be om ursäkt.

Även Trumps nya säkerhetsrådgivare H.R. McMaster skulle ha talat med sin brittiska motpart och bett om ursäkt.

Senare under fredagskvällen dementerade Vita huset uppgifterna – britterna har inte alls fått någon ursäkt.

Foto: Carolyn Kaster / TT / NTB Scanpix
Sean Spicer.

En källa inom Vita huset berättade under fredagen för CNN att HR McMaster, som är Trumps nya nationella säkerhetsrådgivare, hade tvingats kontakta den brittiska säkerhetstjänsten GCHQ och be om ursäkt för påståendet som Sean Spicer spridit – om att Obama ska ha bett GCHQ att spionera på Trump.

Samtalet ska ha varit ”hjärtligt” och Spicers uttalande beskrevs av McMaster som oavsiktligt, enligt källan.

Sean Spicer ska också själv ha blivit uppringd av Storbritanniens ambassadör vid två tillfällen. Han fick enligt CNN:s källa ”förtydliga att han talat om bredden av rapportering, inte att han lyft fram en särskild nyhetsstory”.

Enligt New York Times var det inte säkert att en ursäkt hade uttalats, däremot ska Storbritanniens representant ha fått bekräftelse på att anklagelserna inte ska upprepas igen av Trumps pressekreterare.

”Obama ville kringgå amerikanska lagar”

Det som upprört Storbritannien var att Sean Spicer, med hänvisning till information ”från tre underrättelsekällor” i går på en presskonferens spred vidare uppgifter från en intervju i tv-kanalen Fox där den före detta domaren Andrew Napolitano hävdade att Barack Obama bett GCHQ hjälpa honom att övervaka Donald Trump.

Enligt Spicer ska Obama ha använt sig av GCHQ i syfte att kringgå amerikanska lagar.

Syrligt uttalande

Både premiärministern Theresa Mays talesperson och GCHQ gjorde under fredagen uttalanden där man avfärdade det hela. I säkerhetstjänstens mycket ovanliga - och syrliga - uttalande avfärdade man anklagelserna som ”nonsens”:

– De senaste påståendena från Andrew Napolitano gällande att GCHQ skulle ha uppmanats att avlyssna presidentkandidater är nonsens. Det är fullständigt löjligt och borde ignoreras, sa GCHQ:s presstalesperson till BBC.

”Dåraktiga”

Den förre brittiska utrikesministern och parlamentarikern Sir Malcolm Rifkind sa till radiokanalen att anklagelserna var ”dåraktiga och mycket farliga” eftersom de riktade sig mot hela den brittiska statsapparaten:

– Det handlar inte bara om GCHQ. Slutsatsen är att hela brittiska regeringen direkt eller indirekt skulle vara involverad, sa han.

En kommitté i den amerikanska senaten har utrett avlyssningsanklagelserna och konstaterade i går att det inte låg någon sanning i Trumps anklagelser mot Obama.

Förnekar ursäkten

Sent på fredagskvällen förnekade Trumps pressekreterare Sean Spicer rakt ut att Vita huset har bett om ursäkt.

– Jag tror inte att vi ångrar något, sa Spicer till ett pressuppbåd.

När en CNN-reporter frågade om Storbritannien fått en ursäkt för anklagerlserna svarade Spicer blankt nej:

– Nej, vi vidarebefordrade bara nyhetsrapporter.

ARTIKELN HANDLAR OM