John McCain till attack mot Donald Trump om Syrien

”Ännu en skamfläck i amerikansk historia”

NYHETER

WASHINGTON. Republikanska senatorn John McCain går till attack mot Donald Trump efter kemgasattacken i Syrien.

– Det här är ännu en skamfläck i amerikansk historia och det hade kunnat förutsägas, säger han till CNN.

1 av 3 | Foto: Susan Walsh / AP TT NYHETSBYR N
John McCain

Vita husets pressekreterare Sean Spicer lägger skulden på Barack Obama för kemgasattacken i Syrien.

Men den republikanska sematorn John McCain går istället till skarp attack mot president Donald Trump, i en intervju med CNN.

”Mest otroliga jag hört”

McCain går så långt att han lägger ansvaret på gasattacken på presidentens förändrade Syrien-policy, efter att utrikesministern Rex Tillerson förklarat att USA inte längre har som mål att få bort Syriens president Bashar al-Assad från makten.

– Bashar Assad och hans vänner, ryssarna, noterar vad amerikanerna säger. Jag är säker på att de uppmärksammade vad vår utrikesminister sa häromdagen om att det syriska folket skulle avgöra sitt eget öde. Ett av de mest otroliga uttalanden jag någonsin hört, säger McCain till CNN.

John McCain, som flera gånger tidigare kritiserat Donald Trumps utrikespolitik, fortsätter:

– Jag är säker på att de uppmuntrats av att veta att USA håller på att dra sig tillbaka och söker en ny överenskommelse med ryssarna. Det är ännu en skamfläck i amerikansk historia och det hade kunnat förutsägas.

Uppmanar Trump att avkräva ansvar

McCain sa också att Donald Trump måste ta ställning mot al-Assad och lova att Syriens allierade också måste betala för det som drabbat den syriska befolkningen.

– Jag vill höra honom säga att vi kommer att beväpna den fria syriska armén. Att vi kommer hänge oss åt att avlägsna Bashar a-Assad. Att vi kommer låta ryssarna betala för sin inblandning.

McCain kritiserade också den förra amerikanska regeringen.

– Vi har sett det här förut, när Barack Obama sa att de hade dragit en gräns, men när den passerades gjorde han ingenting.

Kennedy: ”Måste få konsekvenser”

Även McCains republikanska kollega i senaten, John Kennedy, vill att Trump-administrationen ska gå hårdare åt al-Assads regim.

– Det är antagligen så att Assad testar president Trump och han testar vår nya utrikesminister. Vi kommer ha ett passande svar nu. Vad som är passande kommer att bli omdebatterat så klart, men vi kan inte göra ingenting. Vi kan inte låta dem gå över den här gränsen utan konsekvenser, säger han till CNN.

Vid 22-tiden svensk tid, på eftermiddagen i USA, skickade USA:s utrikesminister Rex Tillerson ut ett pressmeddelande där han starkt fördömde gasattacken i Syrien. Då hade Donald Trump ännu inte kommenterat dådet trots att han framträtt offentligt två gånger under dagen.

ARTIKELN HANDLAR OM