Polisen varnar för falska insamlingar

1 av 3 | Foto: TT
Man påstår att insamlingen går till drabbade i den tragiska bussolyckan.
NYHETER

Efter den tragiska bussolyckan, där tre ungdomar dog, varnar polisen för insamlingar som påstås gynna de drabbade – men i själva verket handlar om att samla pengar i privat syfte, skriver GT.

I söndags var en buss med 52 åttondeklassare från Ängsskolan i Sveg med om en olycka. Tre ungdomar miste livet och över 20 skadades.

Olyckan skakade hela Sverige och folk har skapat insamlingar, på bland annat Facebook, för att stötta de drabbade. Men vissa av dem är bara till för att stoppa pengar i egen ficka, varnar polisen.

– Det är cyniskt att använda andra människors sorg för egen vinning, det är inte moraliskt rätt, säger Magnus Lindegren på polisens bedrägerisektion i Göteborg, till GT.

Lokaltidningen samlar in pengar

GT kom i kontakt med en kvinna i Stockholm som skapat en insamling, fast hon inte känner familjen. När tidningen påpekar att uppgifter i hennes Facebookinlägg inte verkar stämma så avslutar hon samtalet.

Om det är brottsligt eller inte beror på omfattningen, menar Magnus Lindegren.

En insamling som pågår står lokaltidningen Marbladet för, insamlingen sanktioneras av kommunen. Pengarna ska gå till de drabbade och deras familjer, garanterar Matz Hammarströms som är Markbladets vd.

– Vi kommer att göra detta i samarbete med idrottsföreningen Sparta, som organiserade bussresan och är knuten till skolan. Sen kommer kommunen att ha full insyn, säger han till GT.

ARTIKELN HANDLAR OM