V-politikern talar ut om våldtäkten: ”Var rädd att någon skulle få veta”

NYHETER

Kommunpolitikern Patrik Liljeglöd (V) berättade att han blivit våldtagen under knivhot.

Nu förklarar han varför han valde att gå ut med sin historia offentligt – och tackar för stödet han fått.

– Jag har fått ett överväldigande stöd och massa kärlek. Det gör att jag känner att det var rätt att berätta, säger han.

Foto: Staffan Björklund/Dalademokraten
Patrik Liljeglöd, kommunpolitiker för Vänsterpartiet i Dalarna, uppger att han blivit våldtagen.

Under kommunfullmäktigemötet i Falu kommun i torsdags berättade kommunpolitikern för Vänsterpartiet Patrik Liljeglöd, 38 öppet om den våldtäkt han utsattes för i somras. Till en början ville han inte prata om vad som skett och var orolig för hur andra skulle reagera.

– Från början så var jag i chock, det var så många tankar som dök upp i mitt huvud. Jag hade tidig kontakt med polisen, men hade också den här otroliga rädslan om vad som kommer att komma ut, jag ville inte att någon skulle få veta. Det tog någon dag innan jag kunde komma in på stationen och anmäla, berättar Patrik Liljeglöd för Aftonbladet.

Under presskonferensen berättade Liljeglöd om hur han minns sommarkvällen då han blev utsatt:

– På väg hem kom en för mig okänd man beväpnad med kniv. Jag blev bryskt behandlad och blev också våldtagen under knivhot, säger politikern och berättar att våldtäktsmannen sagt att politikern varit ”förrädare” och ”vänster-kvinnogenitalie”.

”Rör upp mycket känslor”

Exakta detaljer om hur den misstänkta våldtäkten gått till vill han inte gå in på.

– Dels rör det upp så mycket känslor, dels vill jag inte förhindra polisens förundersökning, säger Patrik Liljeglöd som menar att brottet har en tydlig koppling till honom som politisk aktiv.

Under sina år som politiker – han har haft politiska uppdrag sedan 2010 och är distriktsordförande för Vänsterpartiet i Dalarna samt gruppledare för partiet i kommunfullmäktige – har han varit förskonad från hat och hot.

– Därför kom detta som en blixt från klar himmel. Det var väldigt tydligt att han hade en aggression mot vänstern, han kallade mig för förrädare och sådana saker, jag kan inte tolka det på något annat sätt än att han hade något emot mig som politiker, säger Patrik Liljeglöd.

Ingen misstänkt

I nuläget finns ingen frihetsberövad eller skäligen misstänkt för brottet. Händelsen rubriceras som våldtäkt och utreds av polisen.

– Det här är ett prioriterat ärende för oss, men i och med att ingen sitter frihetsberövad kan NFC ha en annan prioritering och därför kan resultatet från den tekniska undersökningen dröja, vi avvaktar resultaten från den, säger Lars Nordanbro, förundersökningsledare vid polisen i Dalarna.

Patrik Liljeglöd tackar både sin familj och kommunen för det stöd som de gett honom.

– Kommunen har verkligen ställt upp mer än vad jag trodde var möjligt och tänkt till över hur man ska kunna hjälpa mig. De har en bra beredskap.

”Jag vill inte bli tystad”

Patrik Liljeglöd har varit sjukskriven sedan händelsen men försöker nu komma tillbaka till vardagen. Responsen efter att han talat ut om vad som skett har varit överväldigande positiv, berättar han.

– Jag har bara fått kramar hittills och jag försöker verkligen att jobba med att det här inte ska ta över mitt liv och försöker komma tillbaka till någon form av rutin i vardagen igen. Det som jag verkligen inte vill är att det här ska hämma mitt politiska arbete, att jag drar mig från att ta en debatt eller skriva en insändare, jag vill inte bli tystad.

ARTIKELN HANDLAR OM

Falun