Svenska Patrik, 25, infiltrerade alt-right-rörelsen

NYHETER

Han utnyttjade deras vurm för fornnordisk mytologi.

Så vann svenska Patrik Hermansson, 25, alt-right-profilernas förtroende.

Med en dold kamera filmade han några av Europas och USA:s mest framträdande nazister – inifrån deras egen rörelse – under ett helt år.

1 av 3 | Foto: Hope Not Hate.
Svenska Patrik Hermansson, 25, tog sig in i alt-right-rörelsen för att kartlägga den inifrån.

I klippet sitter en av männen tillbakalutad med armarna korsade över bröstet. Den andra lutar sig framåt och skärskådar honom.

– Vad skulle din logistiska lösning på judefrågan vara, undrar brittiska nazistprofilen Stead Steadman.

– Tjaa, till syvende och sist är det väl att kasta ut dem, säger amerikanska alternativmedie-redaktören Greg Johnson.

– Till Israel?

– Precis, säger Greg Johnson.

Bredvid dem i soffan sitter svenska Patrik Hermansson, 25. För de två männen är han känd som ”Erik Hellberg”, en svensk student på flykt från hemlandets vänstervridna åsiktskorridor.

Hämtade högerextrema på flygplatsen

Under ett år har Patrik kommit längre och längre in i alt-right-rörelsen.

– En gång sa jag fel namn. Jag sa Patrik i stället för ”Erik”. Det var jobbigt. Då trodde jag att jag pajat projektet, säger Patrik Hermansson, 25.

Foto: Hope Not Hate.
Amerikanska alternativmedie-redaktören Greg Johnson.

Han har åkt Rolls Royce med förintelseförnekare. Han har varit svensklärare åt en nazist med fetisch för fornordisk mytologi. Han befann sig i Charlottesville i Virginia när en man körde sin bil rakt in i antirasisternas demonstration, dådet då Heather Heyer, 32, dog.

Patriks vänner och familj i Sverige trodde att han flyttat till London för att plugga. I själva verket jobbade han som researcher för organisationen Hope Not Hate.

Det gick bra.

Oväntat bra.

Högerextrema tankesmedjan London Forum lät ”Erik” göra bakgrundskollar på människor som ville bli medlemmar. När den organisationen anordnade konferenser skickades ”Erik” att hämta talarna på flygplatsen.

Tejpade kamera innanför kläderna

– Det började på så liten skala. Målet var inte att hålla på ett helt år. Jag skulle gå på några möten, få lite info, få veta vad de skulle göra i framtiden. Ganska små grejer.

Under falskt namn och med en kamera tejpad innanför skjortan besökte Patrik en demonstration som London Forum höll inför brexitomröstningen förra året. Han var nervös, men inte rädd.

– Det var på en allmän plats. Jag hade övat in mitt fejknamn. Om och om igen, säger Patrik.

När det kom fram att ”Erik” var svensk väcktes intresset hos Stead Steadman, London Forums grundare och frontfigur.

En excentrisk nationalsocialist i khakifärgad kortbyxekostym och en fascination för fornordisk mytologi.

Steadman tror på asagudar – och att den vita rasen har sitt ursprung i Skandinavien. Han vurmar för den svenska kulturen och språket.

– Eller, typ en karikatyr av skandinavisk kultur. Han är ganska bra på svenska faktiskt. Han har lärt sig svenska och isländska genom att läsa Pippi Långstrump och Eddan, säger Patrik.

Hyllade skjutningen på gayklubben

När han vunnit Steadmans förtroende stod dörren öppen till alt-right-aktivisternas konvent – och de sociala sammankomsterna.

– Jag blev förvånad över hur mycket som handlar om sociala aktiviteter. De anordnar inte bara forum och konferenser. Det är barbecues och picknick och konserter eller att träffas och dricka öl, säger Patrik.

– Det gör på nåt sätt att man fastnar. Man byter ut alla gamla vänner mot nya och det blir svårt att lämna. Man är välkommen, så länge man är vit.

Och heterosexuell.

Patrik Hermansson är öppet gay – ”Erik Hellberg” deltog i en sammankomst där talare hyllade terrordådet på en nattklubb i Orlando i Florida, där 49 människor sköts till döds.

– Det var jobbigt. Det är en känsla jag haft många gånger. Man vill säga ifrån. Man vill skrika, argumentera, gå därifrån. Men man måste le och se glad ut. Det var klaustrofobiskt.

Nu är ”Erik Hellbergs” konton i sociala medier stängda. Patrik Hermansson är glad att göra sig av med sitt alterego.

– Man är ganska trött på den identiteten. Det är skönt att inte ha två telefoner och två parallella liv. Det tär på en.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nazism

USA