USA inför ekonomiska sanktioner mot Maduro

NYHETER

Efter valet i Venezuela inatt har USA bestämt sig för att klassa president Nicolás Maduro som en ”diktator”och ett hot mot det egna landets demokrati.

Man kommer nu införa personliga sanktioner för Maduro mot alla tillgånger han har på amerikansk mark.

Foto: AP TT / NTB SCANPIX
Maduro.

Inatt valdes ledamöter till en ny författarsamling i Venezuela. Författarsamlingen kommer att ha makt att skriva om landets konstitution helt efter regeringens önskemål. President Maduros parti fick samtliga platser i valet som föregåtts av månadslånga protester och av flera länder kallats för ett skamval.

Nu rapporterar AFP att USA klassificerar Maduro som en ”diktator” och valt att införa personliga sanktioner mot honom. USA:s finansminister Steven Mnuchin förklarar handlingen:

”Gårdagens olagliga val bekräftar att Maduro är en diktator som ignorerar det venezuelanska folkets vilja”.

Mnuchin passade även på att varna andra som tänkt delta i ”olagligheterna” att även de kan komma att drabbas av framtida sanktioner.

Maduro tillhör nu en ”exklusiv klubb” av diktatorer som har fått personliga sanktioner från USA. Bland de andra medlemmarna märks, Syriens president Bashar al-Assad, Nordkoreanske ledaren Kim Jong-un och presidenten för Zimbabwe Robert Mugabe, skriver NBC News.

De ekonomiska sanktionerna mot Maduro riktar sig mot hans tillgångar på amerikansk mark.

Under måndagskvällen kommenterade Venezuelas president Nicolás Maduro sanktionerna mot honom och menar på att det visar president Trumps ”desperation och hat”.

Statsåklagaren vägrar erkänna valresultatet

Flera kritiska röster har höjts mot gårdagens val i Venezuela. Sveriges utrikesminister Margot Wallström menar att den nya församlingen hotar det demokratiska valda parlamentets ställning och beklagade djupt den senaste utvecklingen i landet.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley har utryckt att omröstningen är ett steg mot diktatur och att USA inte kommer acceptera den.

Nu har även Venezuelas statsåklagare, Luisa Ortega vägrat erkänna söndagens valresultat:

”Den saknar legitimitet och ger uttryck för en diktatorisk ambition”, anser hon.

Ortega, som varit en högljudd kritiker till Maduro och har vid flera tillfällen försökt hindra valet från att bli av.

ARTIKELN HANDLAR OM

Venezuela

USA