Iran

Rouhani hotar med att avsluta Iranavtal

Av: 

Per Arnsäter

NYHETER

Irans president Hassan Rouhani hotar med att avsluta kärnenergiavtalet med USA ”inom några timmar” om landet fortsätter med sin politik av ”sanktioner och tvång”.

Donald Trump har visat att USA inte ”är en bra partner”, säger presidenten enligt AFP.

Irans president Hassan Rouhani.

I ett tv-sänt tal säger Hassan Rouhani att USA:s misslyckade politik med sanktioner och tvång tvingade den förra administrationen till förhandlingsbordet. Om USA nu vill återvända till den tidigare situationen kommer Iran att ”vara mycket starkare”.

Iranavtalet slöts för två år sedan av P5+1-gruppen som utgörs av Storbritannien, Kina, Frankrike, Tyskland, Ryssland och USA. Avtalet slöts för att begränsa Irans kärnenergiprogram och för att ge internationell insyn i det iranska programmet. I utbyte lättades det på sanktionerna mot landet.

Iran utvecklar sin robotkapacitet

Under den amerikanska presidentvalskampanjen gjorde Donald Trump hätska utfall mot Iranavtalet, uppgörelsen ligger dock kvar. Men i mitten av juli meddelade USA att nya sanktioner som går utanför avtalet ska införas mot Iran.

De nya sanktionerna införs mot 16 individer, organisationer och företag som på olika sätt "stödjer olagliga iranska aktörer eller gränsöverskridande kriminalitet", meddelade amerikanska finansdepartementet i ett uttalande.

Anledningen till att USA inför nya sanktioner är att Iran utvecklar sin robotkapacitet och att landet bidrar till spänningar i regionen. USA har tidigare utryckt oro för Irans stöd för den syriska regimen, brott mot mänskliga rättigheter och fängslandet av amerikanska medborgare.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Rouhani hotar med att avsluta Iranavtal

ÄMNEN I ARTIKELN

Iran

Hassan Rouhani

USA