Hunden Sally tappade tre tänder – efter golfarens slag

1 av 2 | Foto: Privat
Sally ville leka med bollarna – då fick hon ett slag i ansiktet.
NYHETER

Under ett besök på golfklubben slog en golfare bollen rakt mot hunden Sally och hon förlorade tre tänder, skriver Västerbottens-Kuriren.

– Det finns ju golf- och etikregler. Man slår inte åt något levande föremål överhuvudtaget, säger hussen Ulf Bergström till Aftonbladet.

Det var i slutet på maj som Ulf Bergströms vän Erik var hundvakt åt hans hund Sally. Erik tog med sig Sally och sin egen hund till Norrmjöle Golfklubb utanför Umeå. När han spelat klart släppte han ut hundarna som legat i bilen – vilket han gjort flera gånger.

Men den här gången drog Sally iväg för att jaga bollarna. Erik var snabbt efter för att få fatt henne. När han såg att hon lagt sig i lekposition framför en golfare, för att fånga bollen, saktade han ned farten för att lättare få tag på henne.

– Och då blev han väldigt förvånad, golfaren slog bollen rakt i huvudet på henne, säger Ulf som fått händelsen återberättad för sig.

”Var medveten om vad han gjorde”

Till Västerbottens-kuriren säger Erik att han är övertygad om att mannen som slog var fullt medveten om att Sally var där.

– Det är jag helt säker på. När jag kom fram sade han bara ”Du får väl hålla reda på hundfan”. Han ville inte uppge sitt namn när jag bad att få veta det. På Norrmjöle bokar du inte tid för att få slå på rangen. Annars hade man kunnat se vem han var, säger han till tidningen.

Tycker det var omdömeslöst

Till en början verkade inte Sally farit illa men när de tog henne till en veterinär visade det sig att hon fått skador.

– Det var två tänder i överkäken som splittrats och en tand i underkäken som klyvts i tu. Veterinären tror att bollen träffat kinden men att själva klubban träffat tänderna, säger Ulf.

Hon fick opereras på en gång i två-tre timmar – och nu saknar hon tre tänder.

– Hon har återhämtat sig. Hon äter lite annorlunda jämfört med tidigare men hon är på gott humör. Jag hoppas att hon inte får andra följdskador, säger Ulf och fortsätter:

– Jag överraskad över att hon är så tålig och tuff, blir lite imponerad och förfärad på samma gång.

Han tycker att golfarens beteende var omdömeslöst.

– Det finns ju golf- och etikregler. Man slår inte åt något levande föremål överhuvudtaget. Då får man hålla igen sitt slag och vänta.

Riskerar avstängning

Golfaren gav sig till slut till känna och har bett om ursäkt till Ulf. Även om han var ångerfull så accepterar inte Ulf beteendet. Golfaren hotas nu att stängas av från Norrmjöle Golfklubb – och från resten av Golfförbundets anläggningar i hela landet, skriver SVT Västerbotten.

– På mötet i kväll kommer vi även att ta upp om han i väntan på utredningen ska stängas av eller få spela på våra banor, sa Robert Larsson, vd på Norrmjöle Golfklubb, till SVT på onsdagen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf

Umeå