Hundra befaras döda i kraftig jordbävning

NYHETER

Uppemot hundra döda personer uppges ha dött efter ett kraftigt jordskalv i Sichuan i Kina.

Ytterligare tusentals har skadats uppger kinesiska myndigheter.

Centrum för jordskalvet är en välbesökt nationalpark och minst fem av de döda uppges vara turister, enligt AP.

1 av 5 | Foto: / TT / XINHUA TT NYHETSBYRÅN

Jordbävningen i Sicuhan i Kina var av en magnitud på 6.5 och inträffade vid 21.20 på tisdagen lokal tid. Uppemot hundra personer ska hittills ha dött av skalvet, uppger kinesiska myndigheter enligt AFP. Andra uppgifter pekar på färre döda än så i nuläget. Under natten har dödssiffran stigit till att minst tolv personer nu bekräftats döda. 175 personer ska vara skadade, 28 av dessa har allvarliga skador, skriver AP.

Populärt turistmål

Enligt AP och South China Morningpost ska skalvet skett nära nationalparken Jiuzhaigou i norra delen av Sichuanprovinsen. Naturreservatet är känt för sina vattenfall och enligt SCM ska 38,799 besökare registrerats i parken under tisdagen.

Tåg till Chengdu har ställts in på grund av jordbävningen. Delar av telenätet har också slagits ut, vilket gjorde det svårt att inledningsvis bedöma hur omfattande konsekvenserna av skalvet var säger myndighetspersoner, enligt AP som har uppgifter om att fem av de döda ska vara turister.

Under natten drabbades även området Xinjiang av en jordbävning med en magnitud på 6.3. Enligt de första rapporterna verkar inga personer skadads allvarligt eller byggnader rasad.

Över 130 000 hushåll kan ha skadats, baserat på tidiga uppskattningar av myndigheterna skriver AFP.

Inledningsvis fanns inga uppgifter om skadade i jordbävningen som har inträffat i en avlägsen region av Sichuanprovinsen. Epicentret för jordbävningen ska ha varit 284 kilomteter från provinshuvudstaden Chengdu.

20 minuter efter jordbävningen inträffade ett efterskalv av magnituden 3.3. 2008 drabbades Sicuanprovinsen av en kraftig jordbävning som tog tiotusentals människors liv.

Texten uppdateras

ARTIKELN HANDLAR OM

Kina