David, 21: Var min bästa kompis som dog

avEbba Thornéus

KOS. För David, 21, från Stockholm, slutade överraskningsresan för kompisgänget i total tragedi när en vän dog och en annan skadades svårt i jordbävningen på den grekiska ön Kos i fredags.

– Jag kan inte förstå att han är borta, säger David till Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: PRIVAT
21-årige David från Stockholm berättar om mardrömmen.

Det var tidigt på fredagsmorgonen som en kraftig jordbävning med en magnitud på 6,7 slog till mot delar av Grekland och Turkiet.

Den turisttäta ön Kos var en av de platser som drabbades värst.

Två personer miste livet och flera skadades allvarligt när taket på klubben White Corner rasade ned och landade på människor som befann sig på gatan nedanför.

En av dem är en svensk man i 20-årsåldern från Stockholm som var på semester med sina kompisar. Även en annan man ur kompisgänget skadades svårt och fördes till sjukhus där han nu vårdas i respirator.

Överraskade sina kompisar på plats

David, 21, från Stockholm tillhör det kompisgäng som de två svenskarna tillhörde.

– Vi var ett gäng på fyra personer som hade åkt ned för att överraska fem av mina andra vänner som redan var på plats. De blev rejält chockade av att vi kom och vi hade en riktigt kul vecka ihop.

– Alla vi som var där är väldigt nära varandra och var ett gäng som hängde i princip hela tiden, berättar David om den efterlängtade veckan.

Torsdagskvällen var den sista för David och hans kompisar, medan det andra killgänget skulle stanna kvar några dagar till.

Tappade bort varandra i tumulten

Kvällen inleddes med middag och gruppen gick sedan vidare till bargatan som de besökt flera gånger tidigare under veckan.

– Först satt vi utanför allihopa men sedan bestämde sig de flesta för att gå in och dansa. Två satt dock kvar ute och det var då det hände.

David som var inne på baren berättar hur allting plötligt börjar skaka och att alla började springa ut från baren.

Själv såg han inte vad som hände med sina kompisar men fick snabbt höra från andra att det gått riktigt illa.

– Jag tappade bort alla när vi sprang men förstod ganska snabbt att en av mina vänner var död och att den andra var svårt skadad. Jag klarade inte av att gå upp dit igen och se det med egna ögon, berättar David.

David: Hade ingen aning om vad som hänt

Han och de andra vännerna som klarat sig flydde bort från olycksplatsen och väntade några timmar på en säker plats innan de gick tillbaka till sitt hotell och kontaktade reseledaren som hjälpte dem på plats.

– Det vare en massa efterskalv så man var ju rädd hela tiden. Vi hade ingen aning om vad som hänt han som dog men sedan fick vi bekräftat från polisen att han inte levde. Med han som skadade sig gick vi till sjukhuset med en bild och fick bekräfta att det var han.

När Aftonbladet når David på lördagsförmiddagen är han och de andra ur de båda kompisgängen hemma i Sverige igen.

– De som skulle åkt senare bokade om sina flyg medan vi åkte hem som planerat. Jag fick ta med min skadades kompis resväska hem.

Kompisen ligger i respirator

David berättar att tillståndet för hans skadade vän har förbättrats men fortfarande är allvarligt och att han ligger i respirator.

– Han är svårt skadad men hans tillstånd ska inte vara så allvarligt som läkarna först trodde. Jag vet att hans mamma är där hos honom nu.

Om två dagar ska han flyttas till ett sjukhus i Sverige.

– Jag är glad att han lever, jag trodde inte han skulle göra det.

Att ha förlorat en kompis är dock svårt att ta in och känns fortfarande chockartat berättar David.

– Han var en väldigt nära kompis. Jag kan inte förstå att han är borta.

”Måste minnas det som var bra”

Trots det tragiska slutet på resan säger David att han försöker fokusera på det som var bra med resan och minnas stunderna ihop med sina vänner.

– Man måste försöka minnas det som var bra av resan även om det blir svårt. Jag tänker inte ljuga och säga att jag bara haft dåliga minnen därifrån för jag har haft jättebra minnen.

– Men det var inget lyckligt slut i alla fall.

ARTIKELN HANDLAR OM