Annie Lööf (C): ”Vi utesluter inte misstroendeförklaring”

Kräver att Stefan Löfven ”lägger korten på bordet”

Transportstyrelsens tabbe i hanteringen av hemligstämplade uppgifter är graverande, tycker Centerpartiets ledare Annie Lööf.

Nu vill man se konsekvenser för ansvariga politiker.

”Centerpartiet utesluter inte misstroendeförklaring mot ett eller flera statsråd”, skriver partiledaren i sociala medier.

Centerpartiets ledare Annie Lööf kräver att regeringen ”lägger korten på bordet” gällande Transportstyrelsens it-skandal.
Centerpartiets ledare Annie Lööf kräver att regeringen ”lägger korten på bordet” gällande Transportstyrelsens it-skandal.

Centerpartiets ledare Annie Lööf kräver svar om Transportstyrelsens missar i hanteringen av känsliga uppgifter när myndigheten outsourcade uppdrag till leverantörer i Östeuropa.

”Regeringen behöver kliva fram, ta ansvar, lägga korten på bordet och ge den information som krävs”, skriver hon på Instagram.

Partiet öppnar för att rikta misstroendeförklaringar mot ansvariga ministrar.

”Stora konsekvenser för drabbade”

Transportstyrelsen gjorde inte de obligatoriska säkerhetskontrollerna på konsulter i Serbien och Tjeckien skötte it-uppdrag åt myndigheten. Känslig information om svenska spioner, militärens fordon och personer med skyddad identitet kan ha hamnat i orätta händer.

Mycket allvarligt, tycker Annie Lööf. På söndagsförmiddagen kommenterade hon it-skandalen på Twitter och Instagram.

”Hanteringen är graverande. Stora konsekvenser för enskilda som drabbas, och för Sveriges säkerhet”, skriver partiledaren.

Annie Lööf har avböjt att kommentera saken ytterligare.

SD och Alliansen överens om kravet på regeringen

Annie Lööfs kungörande om att öppna för misstroendeförklaring var det sista av Alliansens ledares. På fredagen gick Anna Kinberg Batra (M) och Jan Björklund (L) ut med samma krav. Samma dag skrev Kristdemokraternas Ebba Busch Thor i en debattartikel i Svenska Dagbladet att KD vill ha en oberoende kriskommission oavsett om det blir fråga om misstroendevotum.

I och med Jimmie Åkessons motsvarande krav på lördagen är Sverigedemokraterna och det borgerliga blocket nu överens om möjligheten att ställa ansvariga ministrar mot väggen.

Även Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kan tänka sig att ställa sig bakom en misstroendeförklaring, rapporterar Expressen.

Publisert:

LÄS VIDARE