Säkerhetsrådet i krismöte om Nordkorea

NYHETER

FN:s säkerhetsråd höll ett extrainkallat möte med anledning av Nordkoreas senaste robottest.

USA presenterade nya förslag om sanktioner mot landet – och var tydliga med vad som väntar annars.

– Om Nordkorea inte slutar ta fram vapen som kan träffa USA kan Trumpadministrationen tänka sig att använda militära medel, sa USA:s FN-ambassadör Nikki Haley.

Det skriver The Wall Street Journal.

Foto: Bebeto Matthews / TT NYHETSBYRÅN
Nikki Haley.

FN:s säkerhetsråd höll på onsdagskvällen ett extrainkallat möte med anledning av Nordkoreas senaste robottest.
– Nordkoreas missiltest är en tydlig militär upptrappning. Det visar att Nordkorea inte vill vara en del av en fredlig värld, sa USA:s FN-ambassadör Nikki Haley under mötet.

Hon uppgav att USA inom några dagar ska lägga fram förslag till en ny resolution om sanktioner mot Nordkorea. Vad sanktionerna ska bestå av i detalj presenterades inte – men i stora drag ska de gå ut på att avskärma Nordkorea från handel med valutor och olja, samt att begränsa området där flottan kan röra sig, skriver WSJ.

Ryssland: ”Oacceptabelt”

Ryssland svarade att nya resolutioner mot Nordkorea är ”oacceptabla”, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Vi är emot alla ställningstaganden och handlingar som kan leda till att situationen fortsätter eskalera. Vi uppmanar alla stater att agera tillbakahållet snarare än att hetsa till krig, sa FN-ambassadören Vladimir Safronkov.

Kinas FN-ambassadör Liu Jieyi sa att militära insatser mot Nordkorea inte är ett alternativ.

– Kina har alltid varit emot kaos och konflikt på den koreanska halvön. Militära insatser är inte ett alternativ, sa han i säkerhetsrådet.

Kritiserade Kina

President Donald Trump kritiserade tidigare under onsdagen Kina i en teet där han påpekade att man ökat sin handel med Nordkorea med 40 procent.

Tidigare i dag varnade också USA:s utrikesminister Rex Tillerson att man kommer att se till att Nordkorea hålls ansvarigt för sina handlingar.

ARTIKELN HANDLAR OM