Misstanken: Ligaledaren använder kodspråk inifrån fängelset

1 av 2 | Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Bernard Khouri har pekats ut som ledare för Södertäljenätverket.
NYHETER

Ligaledaren fortsätter styra sitt nätverk inifrån fängelset.

Det misstänker Kriminalvården som nu förbjuder Bernard Khouri att ha kontakt med sin pappa – deras samtal uppfattas som kodade meddelanden.

Bernard Khouri, 36, har pekats ut som ledare för Södertäljenätverket.

I september 2014 dömdes han till livstidsstraff för bland annat anstiftan av mord, anstiftan till försök till mord, människorov, grovt rån, grov utpressning och grovt vapenbrott.

Totalt dömdes 17 personer i den kriminella härvan.

Sedan domen har Khouri suttit på säkerhetsavdelningen på Kumla-anstalten.

Periodvis har han haft tillåtelse att ta emot telefonsamtal och besök av sin pappa men sedan i våras har tillståndet varit indraget.

Anledningen är att man misstänker att pappan fungerar som mellanhand för kontakt med och kontroll över det kriminella nätverk Khouri tillhör.

Gett pappan direktiv

”Samtalen har innehållit stora mängder uttryck som kan uppfattas som kodspråk och det har även i stor utsträckning förekommit att han gett direktiv till fadern om uppgifter som ska genomföras och affärer som ska göras”, skriver förvaltningsrätten i sitt beslut att inte låta Khouri återfå möjlighet att kontakta pappan.

Samtalen och besöken har varit avlyssnade men personalen på anstalten har inte kunnat avgöra vad som egentligen sägs. De misstänker också att det är andra personer närvarande hos pappan under samtalen.

Bernard Khouri skriver att det inte alls är tal om kodspråk och anledningen till förbudet är att han överklagat sin placering på säkerhetsavdelningen på Kumla.

I slutet av juni i år beslutade förvaltningsrätten i Karlstad att han skulle stanna kvar på säkerhetsavdelningen.

Lagt beslag på brev

Riskerna för att han ska försöka rymma eller att det ska göras ett fritagningsförsök är för stora för att han ska kunna flyttas till en vanlig avdelning.

I beslutet skriver man att anstalten har lagt beslag på flera brev som Khouri velat skicka eftersom innehållet ansetts vara en säkerhetsrisk.

Under sin tid på Kumlas säkerhetsavdelning har Khouri polisanmälts två gånger.

Det ena fallet gäller ett hot mot en privatperson som vidarebefordrades av en besökare i slutet av december 2016.

Det andra fallet inträffade 4 januari 2017 då han angrep och hotade personal på anstalten.