Hälsa

WHO varnar för ”supergonorré”

Av: 

TT-Reuters

NYHETER

Minst tre personer världen över har smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla.

En "superbakterie" har blivit resistent mot antibiotika, säger Världshälsoorganisationen WHO.

Omkring 78 miljoner människor får gonorré varje år i världen.

Experterna säger att det bara var en tidsfråga innan den sexuellt överförbara sjukdomen skulle börja utveckla resistens mot de i dag tillgängliga typerna av antibiotika.

– Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens, säger Teodora Wi, expert på WHO.

"Kan smitta andra"

Uppgifterna om bakteriens starkare motståndskraft mot medicin kommer från två studier, publicerade i tidskriften PLO Medicine. De tre patienterna med antibiotikaresistent gonorré finns i Japan, Frankrike och Spanien.

– Det här är personer som kan smitta andra. Och de här fallen kan vara toppen av ett isberg, eftersom system kring att rapportera in resistenta infektioner inte fungerar i fattiga länder där gonorré är långt vanligare, säger Wi.

Omkring 78 miljoner människor får gonorré varje år i världen.

Ser mörkt ut

Enligt WHO visar en studie, gjord 2009–2014, att det var vanligt att gonorré var resistent mot en viss typ av antibiotika, och att det även fanns resistens mot ytterligare en typ av antibiotika. I den studien hissades också en varningsflagg för att gonorré skulle kunna utveckla resistens mot ett sista bredspektrum-antibiotikum.

Det sistnämnda är nu i många länder den enda typ av antibiotika som fungerar för den som drabbats av gonorré.

Manica Balasegaram, chef för en WHO-kopplad organisation som jobbar med antibiotikafrågor, säger att det finns ett akut behov av att utveckla ny medicin.

Men det ser mörkt ut på den fronten. Bara tre potentiella gonorré-antibiotikum är under utveckling, och det finns inga garantier för att dessa ska fungera.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hälsa

ÄMNEN I ARTIKELN

Hälsa

Medicin

WHO