Här är nya bilden på Rakhmat Akilov i häktet

avIsabelle Nordström, Maja K Nilsson, Petter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Robin Lorentz-Allard
Rakhmat Akilov, till höger bredvid sin tolk, var med via länk från häktet på dagens häktningsförhandling.

Magrad och blek i en vit virkad mössa.

Här är misstänkte terroristen Rakhmat Akilov efter tre månader i häktet.

– Han mår naturligtvis inte bra av att sitta där, säger Akilovs advokat Robin Söder efter att 39-åringen omhäktats.

Under torsdagsförmiddagen hölls en häktningsförhandling mot den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov, 39, i Stockholms tingsrätt.

– Han är fortsatt omhäktad, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman efter att förhandlingarna avslutats bakom stängda dörrar.

Det var Ihrman som under onsdagen lämnade in en begäran om förlängd åtalstid för Akilov, som sitter häktad misstänkt för terrorattacken i Stockholm den 7 april.

Åklagaren har nu till den 3 augusti på sig att väcka åtal. Polisen har dock tidigare sagt att det kan ta ett år att utreda dådet.

”Mår inte bra”

Uzbeken greps på kvällen efter lastbilsattacken på Drottninggatan som tog fem liv – och har suttit häktad i snart tre månader. Precis som vid tidigare förhandlingar var den misstänkte terroristen med på videolänk från Kronobergshäktet. Det var en blek och mager Akilov som satt vid sitt bord iklädd en grön t-shirt och en vit virkad mössa.

– Han mår ju naturligtvis inte bra av att sitta där han sitter. Han sitter ju totalt isolerad från all form av mänsklig kontakt förutom med de folk som arbetar där. Han sitter ju väldigt hårt, säger Akilovs advokat Robin Söder.

– Vi förutsätter att han äter det han måste få i sig men han har ju ingen större matlust. Det har nog ingen som sitter på ett häkte. Isoleringen gör ju inte bara att man inte kan röra sig utanför häktet, utan även själsligt.

Bar religiös huvudbonad

Mössan som Akilov bar är en topi - en religiös huvudbonad som ofta bärs av muslimska män i samband med bön. Skägget var välansat.

Akilov inledde med att erkänna dådet, som han även gjort vid tidigare förhandlingar. 39-åringen lyssnade uppmärksamt när tolken översatte åklagaren Hans Ihrmans yrkanden om att han skulle stanna i häktet med fulla restriktioner. Försvaret ville å sin sida att han skulle få möjlighet att ta del av nyhetsrapporteringen om vad som händer i omvärlden. Det avslog dock tingsrätten.

– Det är självklart en påfrestning att sitta så här men restriktionerna kvarstår, säger Hans Ihrman.

Gjorde Hitlerhälsningar i häktet

Under sin tid i häktet har han rapporterats för ett flertal incidenter. Bland annat ska Akilov ha haft ett vasst föremål på sig, visat ”aggressiva tendenser” och gjort ”Hitlerhälsningar”.

Den 30 juni anmäldes Akilov för hets mot folkgrupp.

”Av en incidentrapport från Kriminalvården (...) framgår att en intagen från sitt bostadsrum på häktet, i samband med att han på grund av sitt beteende vägrats gå på s.k. promenad, skrikit ”sieg heil” och ”heil Hitler” och ”pekat” med handen rakt ut. Han förefaller ha gjort detta för att irritera häktets personal”, står det skrivet i polisanmälan.

Kan dömas till fängelse

För en knapp månad sedan lämnades den rättspsykiatriska utredning som gjorts av Rakhmat Akilov in till tingsrätten. Den kom till slutsatsen att den misstänkte terroristen inte lider av en allvarlig psykisk störning och kan dömas till fängelse.

Men i utredningen framkommer att läkarna lämnat en brasklapp om slutsatsen eftersom de anser att polisens utredare hemlighållit information för läkaren:

”Det är därför tänkbart att det längre fram kommer finnas tillgång till information som skulle förändra den rättspsykiatriska bedömningen” skriver läkarna.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM