Syriska ilskan: USA hjälper IS

avMartin Schori

1 av 5 | Foto: AP
SDF-trupper i Tabqa, på en bild släppt i maj från nyhetsbyrån Hawar News som rapporterar från semisjälvständiga kurdiska områden i Syrien.

Ett amerikanskt plan sköt ner ett syriskt bombflyg.

Nu reagerar Ryssland och Syrien med ilska mot vad man anser är en upptrappning i kriget.

Det var igår som amerikanskt stridsflyg sköt ner ett syriskt plan som attackerat soldater ur SDF, en sunniarabisk och kurdisk milis som stöds av USA.

”Koalitionens mål är att besegra IS i Irak och Syrien. Koalitionen söker inte strider med den syriska regimen, Ryssland eller proregimska styrkor som samarbetar med dem, men kommer inte tveka att försvara koalitionen eller dess allierade styrkor från några som helst hot”, skrev den USA-ledda koalitionen i ett pressmeddelande.

Den syriska regimen menar dock att deras trupper attackerade terrororganisationen Islamska staten, inte SDF.

”Den här attacken belyser koordinationen mellan USA och IS och den avslöjar USA-administrationens onda avsikter att stödja terrorism och investera det i det USA-zionistiska projektet i regionen”, skriver den syriska regimen i ett uttalande.

Även Ryssland, som är allierad med den syriska regimen, har reagerat på händelsen.

– Det är nödvändigt att respektera Syriens suveränitet och territoriella integritet... Alla aktioner på marken...måste koordineras med Damaskus, sa utrikesminister Sergej Lavrov.

Den ryske politikern Alexei Pushkov gick ett steg längre, och kallade nedskjutningen ”en krigshandling mot Syrien”.

”Varför talar de om självförsvar? Raqqa är en syrisk stad, inte amerikansk”, skriver han på Twitter.

Björn Ottosson, statsvetare på Stockholms universitet och expert på amerikansk säkerhetspolitik, kallar den amerikanska insatsen för ”en klar eskalering”.

– Här har vi alltså att amerikanskt flyg direkt har skjutit ner ett syriskt flyg. Det här har vi absolut inte sett tidigare, säger han.

Händelsen är ytterligare ett bevis på den mycket komplicerade situationen kring Raqqa, som kallas ”kalifatets huvudstad”.

Staden är omringad av SDF, men också av syriska regimtrupper uppbackade av Ryssland. Båda har alltså IS som fiende, men nu kommer alltså uppgifter om att man även slåss mot varandra.

Här kan du läsa mer om slaget om Raqqa och vilka som deltar i det.

ARTIKELN HANDLAR OM

Raqqa

Syrien

Ryssland

Damaskus

USA