Paniken i Vita huset efter Trump Jr-skandalen: ”Är som en orkan”

NYHETER

Medan Vita huset anställda känner maktlöshet inför den senaste skandalen bemöter Trump kalabaliken med att se på kabel-tv.

Det berättar flera källor med insyn för nyhetssajten Politico.

– Den här Rysslandshistorien kommer bara att bli värre och värre då du inte bara kan kalla det ”fake news” längre, säger en anställd.

Foto: TT
Donald Trump Jr och president Trump.

Tiden som president har varit allt annat en enkel för Donald Trump.

Redan under valkampanjen började anklagelserna om ryskt samröre att florera kring Trumpstaben och sedan dess har utredningarna krupit allt närmare presidentens innersta krets.

Senast i raden är Trumps äldste son, Donald Trump Jr, som hamnat i rejält blåsväder efter avslöjandet om ett hemligt möte med en rysk advokat i fjol.

Detta då en mejlkonversation mellan presidentsonen och publicisten Rod Goldstone, som arrangerade mötet, beskrivs som det mest konkreta beviset hitintills på att Trumpkampanjen velat ta emot hjälp från Ryssland.

En skandal som skapat kalabalik bland de anställda i Vita huset och som enligt flera källor bäst kan liknas vid handlingen i tv-serien House of Cards.

– Det är som kategori 5 orkan, säger en person till Washington Post.

Trump tittar på tv och blir arg

Men medan de anställda känner hopplöshet hanterar presidenten själv krisen genom att titta på kabel-tv och förarga sig över de senaste skandalerna.

Trump ska även ha haft ett ovanligt glest schema den senaste tiden.

Något han själv förnekade i en tweet under onsdagen:

”Vita huset fungerar helt perfekt. Vi fokuserar på sjukvården, skattesänkningar och skattereformer, samt många andra saker. Jag har väldigt lite tid för att titta på tv.”

Flera Vita husets anställda som tidigare avfärdat Rysslandskopplingarna som konspirationsteorier menar nu att den senaste skandalen är annorlunda.

”Vita huset har varit väsentligt hjälplösa”

Detta då Trump varit tyst i flera dagar gällande sin sons agerande och att hans första uttalande skedde via presstalespersonen Sarah Huckabee Sanders på tisdagen – som sa att Trump Jr är en ”högkvalitativ person”.

En rådgivare berättar även att Vita huset i den senaste skandalen varit ”väsentligt hjälplösa” och att man knappt försökt minimera omfattningen då händelsen inträffade under en betydligt okonventionell valkampanj där få regler var utstakade.

Den anställde vittnar även om att ingen av hans kollegor visste någonting om Trump Jr:s möten, trots att rådgivaren och svågern Jared Kushner deltog.

Trump Jr:s agerande efter avslöjandet har fördömts av flera anställda som menar att det var tondövt och naivt inför de politiska konsekvenserna som uppstått efteråt.

”Kommer bara bli värre och värre”

Men då Trump Jr företräds av en egen advokat har Vita huset tvingats att inta en biroll och med andan i halsen bara se på och invänta nästa utspel.

Avsaknaden av tydligt ledarskap i Vita huset har även sänkt moralen internt och många anställda anser att ju mindre de vet om Rysslandskopplingarna desto bättre.

– Den här Rysslandshistorien kommer bara att bli värre och värre eftersom du inte bara kan kalla det ”fake news” längre, säger en anställd och tillägger att Vita huset har en ”väldigt liten” eller ”ingen roll” i att samordna ett svar när skandalerna sköljer över.

Spänningen mellan Trump och Pence ökar

Samtidigt beskriver källorna en upptrappad spänning efter att vicepresident Mike Pence utfärdat ett eget uttalande i syfte att distansera sig från skandalen med Trump Jr genom att hänvisa till att den inträffade innan han tillträdde. Något som många menar är ett tydligt svek mot presidenten.

Men medan Trump försöker framhäva det hårda arbetet som sker innanför Vita husets väggar vittnar flera anställda om att en större del av arbetsdagen går åt till att gissa vem som har läckt uppgifter till media och varför.

Vem som läckt förblir en gåta

Vem som läckt uppgifterna om Trump Jr:s möte förblir dock en gåta.

– Det finns bara några namn på e-postlistan och det behöver vara någon utifrån för att kunna nå presidentens son, berättar en källa som bekräftar att det råder paranoia innanför Vita husets väggar om vem som kan ha läckt.

– Det finns inget sätt för dem att ta reda på det.