Janouch twittrade om Dinamarca – kan bli av med sitt jobb

”Trappan är mer effektiv än Tinder”, så skrev Katerina Janouch i ett inlägg på Twitter om Vänsterpartiets Rossana Dinamarcas medverkan i en manifestation i Stockholm.

Nu ska Viking Line ompröva hennes roll i gruppen advisory board.

Sedan förra söndagen har Ung i Sverige protesterat mot deportationerna till Afghanistan, som de menar är allt för farligt för att utvisas till. Under fredagen befann sig Rossana Dinamarca, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, på platsen för att sitta med i solidaritet med ungdomarna.

– Det är någonting som både jag och Vänsterpartiet har stöttat länge. Ingen ska skickas dit.

Men på fredagskvällen vändes hennes medverkan i manifestationen till någonting helt annat. I ett inlägg på Twitter hade Katerina Janouch, sexrådgivare, författare och journalist, publicerat en smygtagen bild på Rossana Dinamarca från manifestationen med tillhörande bildtext: ”Trappan är mer effektiv än Tinder”.

– Hon vände det till att jag var på manifestationen för att ragga och uppviglade därmed till att människor skulle ge sig på mig med sexistiska kommentarer. Det är helt stört.

”Sexistiska kommentarer”

Katerina Janouch tog bort tweeten under lördagen. Rossana hade då mottagit ett flertal sexistiska och rasistiska kommentarer och mejl.

– Kommentarerna på Janouchs tweet handlade om alltifrån min könsbehåring till dödshot. Trots att hon tog bort tweeten dagen därpå har jag fortsatt få meddelanden om att jag är en landsförrädare, att jag ska hålla ihop benen och att jag borde utvisas, säger hon. 

Tidigare i år valdes Katerina Janouch in i Viking Lines expertgrupp för att motverka sexuella övergrepp på kryssningar och har sedan dess kritiserats för för att ha kontroversiella åsikter.

– Jag tycker verkligen att Viking Line ska se över om det är en sådan person man vill ha med i en grupp som arbetar mot sexuella övergrepp.

Enligt Rossana har Katerina sagt att det hela var ett skämt och bett om ursäkt för att hon publicerade bilden.

– Jag sa att jag inte skrattade. Jag struntar i bilden det är sättet hon har använt den på som jag reagerar på. Hon får tycka vad hon vill om att jag var med på manifestationen men jag vill inte bli sexualiserad.

”Ompröva hennes roll”

Viking Line har uttalat sig om händelsen i ett inlägg på deras Facebooksida. Där skriver de att Viking Line är ett rederi för alla som står för alla människors lika värde och att Katerina Janouch valdes in i gruppen advisory board utifrån sina gedigna kunskaper om relationerna mellan män och kvinnor.

”De uttalanden i sociala media som Katerina Janouch gjort är hennes privata och omfattas inte av Viking Line. Viking Line anser att Katerina Janouch publicering av bilden på Rossana Dinamarca tillsammans med kommentarerna inte är förenliga med grunden för och syftet med rådets uppdrag. Vi har klargjort detta för Katerina Janouch”, skriver de och tillägger att man efter semesterperioden kommer ompröva Janouchs roll i rådet.

Aftonbladet har sökt Katerina Janouch för en kommentar.

Publisert:

LÄS VIDARE